Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka
 • Objavljeno: Četvrtak, 15.11.2012.
 • Broj pregleda: 1.954
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Kategorija: Treća dob

"Suho oko je poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili obilnim hlapljenjem suza koji uzrokuje oštećenje očne površine između vjeđa, a povezano je s vrlo neugodnim simptomima", takvu definiciju suhoga oka dao je 1995. godine američki National Eye Institute.

Riječ je o problemu suhog oka, jednog od vodećih oftalmoloških problema srednje i starije životne dobi, koji se zbog utjecaja okoline i načina života, sve češće javlja i u mlađoj dobi. Vodeći simptomi suhoga oka su: peckanje, grebanje, iritacija, crvenilo, suhoća, svrbež, pojačano suzenje, osjetljivost na svjetlost te sekret. Osim simptoma vezanih neposredno uz oko, sindrom suhog oka ima izravan utjecaj i na kvalitetu života pa tako velik broj pacijenata navodi opći umor, smanjenu koncentraciju, pojačanu razdražljivost i učestale glavobolje. 

Najčešći uzroci suhog oka su:

 • starenje - 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka
 • spol - hormonske promjene kod žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze
 • bolesti - reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom...
 • lijekovi - protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju
 • kontaktne leće - hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja i jače stvaranje proteinskih naslaga na lećama
 • okruženje - dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostor, centralno grijanje i vjetar izrazito povećavaju hlapljenje suza
 • računala - pri dugotrajnom i koncentriranom radu za računalom zaboravljamo treptati, pa suze hlape, a očna površina se  suši
 • operativni zahvati ili ozljede na oku - suho oko često se javlja kao nuspojava
 • alergijski konjuktivitis -  pojačano ispiranje alergena umjetnim suzama olakšava simptome alergije
 • laserska korekcija dioptrije - privremeno suho oko.

Suho oko ne može se izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi i spriječiti komplikacije (infekcija, stvaranje ožiljka).

U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati čimbenike koji provociraju simptome, poput boravka u zadimljenom i klimatiziranom prostoru, na vjetru ili dugotrajan rad za računalom.

Osnovu terapije suhog oka čine umjetne suze koje služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije je izlučivanje nedostatno, a sastav promijenjen. Na površini oka one stvaraju zaštitni sloj koji hlapi sporije od vlastitih suza, a uz to smanjuju trenje vjeđa prilikom treptanja i pomažu pri cijeljenju sitnih oštećenja stanica površine oka. Ukratko, služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje.

Umjetnih suza ima mnogo vrsta, a razlikuju se po gustoći, vrsti konzervansa i cijeni.

Blink® contacts kapi služe za dugotrajno osvježenje suhih i umornih očiju. Namijenjene su osobama s blažim oblikom suhog oka i nositeljima kontaktnih leća. Aktivna tvar je natrij  hijaluronat koji je sastavni dio oka (očna vodica, staklovina) ali i drugim dijelovima tijela. Povećava stabilnost suznog filma, poboljšava stvaranje suza i potiče zacjeljivanje sitnih ozljeda rožnice.

Blink® intensive su kapi za oči namijenjene su osobama iznad 40. godine sa srednjim ili teškim oblikom suhog oka. Polietilen glikol ima ulogu glavnog ovlaživača koji povećava viskoznost suza, ali bez zamućenja vida. Jedini zadržava vlažnost u oku čak 60 minuta nakon primjene. Također sadrži i natrijev hijaluronat.

Blink umjetne suze su jednostavne  za upotrebu i izuzetno učinkovite. Mogu se koristiti uz sve vrste kontaktnih leća uključujući meke, tvrde, plinopropusne, zamjenske i leće za produženo nošenje. Prije uporabe nije potrebno skidati leće. Sadrže fotosenzibilni konzervans OcuPure koji se, izložen svjetlosti, razlaže na prirodne sastojke suza - vodu i natrij klorid pa nema dodatne iritacije oka. Zbog blagog sastava i odsutnosti konzervansa mogu se po potrebi kapati i više puta na dan.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
mob: +385 91 3707 034
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije