Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Funkcija dišnih putova

Funkcija dišnih putova

Funkcija dišnih putova
 • Objavljeno: Petak, 13.12.2013.
 • Broj pregleda: 139
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Što se zapravo događa u nosu?

Pet milijuna litara zraka godišnje prođe kroz naše dišne putove. Nos je glavni ulaz u respiratorni sustav pa je kao takav izvrgnut velikom opterećenju jer sa svakim udisajem u naše tijelo prodire mnoštvo čestica prašine, prljavštine, ali i uzročnika raznih bolesti. Osim vlaženja i grijanja zraka,nos ima i vrlo važnu funkciju  čišćenja udahnutog zraka. Najvažniju ulogu u tome ima nosna sluznica, koja je obložena višeslojnim trepetiljkastim epitelom s cilijama, na površini kojeg se nalazi nosna sluz. 

Klice, prljavštinu i prašinu zaustavlja ljepljivi sloj sluznice nosa. Sluznica stvara sluz koja neprestano klizi po sluznici kao po tvorničkoj traci zahvaljujući trepetljikama. Udahnute štetne čestice hvataju se u sluzi i slijevaju se u ždrijelo. Tu ih automatski gutamo i transportiramo u želudac gdje ih želudčana kiselina rastvara i čini bezopasnima.

Na isti se način čiste i pluća: i ovdje se dlačice brinu da klice, prljavština i prašina u obliku  šlajma što je brže moguće dospiju do grla odnosno da ih se na isti način neutralizira.

Zašto je nos zaštopan?

Ako dugo boravite u zatvorenom prostoru, pod utjecajem rada klima uređaja ili grijanja često može doći do isušivanja sluznice nosa. Stvara se neugodan osjećaj suhoće nosa, začepljenosti pri disanju. Razne upale dišnih putova, virusi i bakterije mogu poremetiti balans dišnog sustava i izazvati pojačane sekrecije, stvaranje suhih krasta, slabijeg osjeta mirisa, učestalog kihanja i slično. Uzroci koji do toga dovode su različiti, kao i mehanizmi nastanka, no posljedica je da šlajm zastaje na nosnoj sluzi pa virusi nesmetano mogu prodrijeti u sluznicu, a bakterije se nesmetano mogu razmnožavati.

Kako pomoći nosu u obavljanju njegove prirodne funkcije?

Ako ste već iskusili neke od navedenih problema, krajnje je vrijeme za EMSER!

Emser® sol za ispiranje nosa koristi se za ispiranje nosa pomoću Emser® tuša za nos. Ispiranja nosa preporučuju se uvijek kada nos treba intenzivno očistiti i navlažiti.

U vrijeme povećane opasnosti od prehlada, redovitim ispiranjem nosa sprječavamo pojavu prehlade. Osobama sa alergijama preporučuje se redovito ispiranje nosa u doba povećane koncentracije peludi u zraku, posebno navečer prije spavanja. Ispiranja nosa prikladna su također i za ovlaživanje sluznice nosa i zato se uvijek preporučuju kada se sluznica nosa isušuje zbog vanjskih utjecaja, kao uslijed rada klima uređaja, grijanja i sl.

Emser® tuš za nos Nasanita® je medicinski proizvod koja se koristi kao pomoćno sredstvo pri ispiranju glavnih nosnih šupljina pomoću otopine za ispiranje. Ispiranje Emser® solju za ispiranje nosa osobito se pokazalo dobrim za prevenciju prehlade, kod jakih onečišćenja prašinom i prljavštinom, kod velikih koncentracija peludi i za intenzivno a blago ovlaživanje kronično suhe sluznice nosa.

Emser® sol za ispiranje nosa

Sastav:  Natrij klorid - 72,5%, natrij bikarbonat - 20,5 %, kalij sulfat - 2%, prirodna EMS izvorska sol - 5%

 • visok sadržaj bikarbonata koji neutralizira kisele upalne metabolite i razrjeđuje i omekšava nosni sekret
 • kompleksnog sastava, više vrsta elektrolita koji povećavaju pokretljivost cilija i poboljšavaju funkcije respiratornog epitela
 • izotonična zbog svog kompleksnog sastava i sadržaja bikarbonata
 • prilagođena pH i sastavu elektrolita u normalnom nosnom sekretu
 • vrlo dobra podnošljivost i kod dugotrajne uporabe
 • precizno doziranje, pakirana u vrećice, točna doza koja odgovara volumenu tuša za nos pa nema mogućnosti pogreške u doziranju nema nepotrebnih oštećenja nosne sluznice zbog hipo- ili hipertonične otopine
 • bez kemijskih konzervansa i tvari za prilagođavanje toka i bez iritansa.
 • nema iritacije i oštećenja nosne sluznice.

Irigacijom nosnih šupljina na pravilan način čistimo površinu nosne sluznice od nakupljenih čestica prašine, bakterija, alergena i odumrlih stanica te omogućujemo nosu bolju prohodnost zračne struje, lakše ovlaživanje i grijanje udahnutog zraka.

Optimiziran i koordiniran sistem, prilagodljiv individualnim potrebama, podesiv tlak ispiranja nosa, jednostavan je za upotrebu, olakšava primjenu kod pacijenata, a više članova obitelji može koristiti jedan tuš.

Emser® tuš za nos Nasanita®-  jednostavan za korištenje

U pravilu, ispiranja nosa pomoću Emser® tuša za nos Nasanita® potrebno je provoditi 1 do 3 puta dnevno sa 250 ml otopine za ispiranje. U posebno teškim slučajevima pogoduje i češće ispiranje nosa. U okvirima dugotrajne terapije ispiranjem (više mjeseci ili godina), ovisno o individualnoj konstituciji, pokazala su se korisnim i ispiranja svaka 2-3 dana. U načelu, ispiranja nosa pomoću izotonične otopine Emser® soli mogu se provoditi bez ograničenja učestalosti i trajanja.

Više informacija o proizvodima potražite na www.emser.de ili kod generalnog zastupnika Emser proizvoda u Hrvatskoj pod: www.propharma.hr.

Komentari

Najnovije

Najčitanije