Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sve što ste htjeli znati o UV-zrakama (a niste se usudili pitati)

Sve što ste htjeli znati o UV-zrakama (a niste se usudili pitati)

Sve što ste htjeli znati o UV-zrakama (a niste se usudili pitati)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.08.2016.
  • Broj pregleda: 145
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pitanje: Ako sam već pocrnila, trebam li uopće još zaštitu od sunca?

Odgovor: Maksimalan SPF koji dobivate prirodnim procesom tamnjenja kože nakon dugog godišnjeg odmora je 4-6. Ovo nije mnogo uspoređujemo li to sa modernim sredstvima za zaštitu od sunca, dakle zaštitni faktor trebao bi biti samo malo smanjen.

Provjerite kako sunčanje utječe na vaše zdravlje!

Pitanje: Hoće li opečena koža drugi dan potamniti?

Odgovor: Crvenilo (opekline od sunca) uzrokovano je upalom i znak je ozbiljnog oštećenja kože koje vodi preuranjenjom starenju i povećanom riziku raka kože. Naravno, ozbiljno oštećenje kože proizvest će nešto boje kako bi zaštitilo kožu od budućih oštećenja. Crvenilo (oštećenje, upala) se NE pretvara u smeđu boju.

Pitanje: Da li je istina da kreme za sunčanje spječavaju stvaranje vitamina D?

Odgovor: Ovo je kritično pitanje koje se još istražuje te stoga ne treba biti proaktivno naglašavano. Za ljeto i zimu imamo jasan odgovor. Točno je da naše tijelo treba određenu količinu sunčevog svjetla kako bi proizvelo vitamin D koji je ključan za neke vitalne funkcije tijela. Vrijeme koje trebate provesti na suncu kako bi aktivirali sintezu vitamina D je vrlo malo (od prilike 10-tak minuta s licem i rukama izloženim suncu po sučanom danu). Veća količina sunčeva svjetla nije korisna za razinu vitamina D te vodi oštećenjima kože. Ljeti kada koristimo sredstva za sunčanje manjak vitamina D svakako NIJE problem jer je količina sunčevog zračenja koje prolazi čak i kod visokog zaštitnog faktora dovoljna kako bi se proizveo vitamin D. Svaki savjet za smanjivanje razine zaštite kako bi povećali proizvodnju vitamina D je izuzetno opasan te može dovesti do oštećenja kože.

Provjerite koje mitove o sunčanim naočalama trebate zaboraviti!

Pitanje: Hoću li izgoriti u hladu ili ispod suncobrana?

Odgovor: Suncobrani i oblaci NE sprečavaju u potpunosti UV zračenje. Dodatno, visoki dio sunčevih zraka reflektira se i tako lako možete biti opečeni čak ispod suncobrana. Pitanje: Ako je dan oblačan, treba li mi uopće zaštita? Odgovor: Ovisi u kojem dijelu svijeta se nalazite. U zapadnoj Europi to je točno - ako je dan oblačan ne trebate kremu protiv sunca. Bliže ekvatoru, čak i za oblačnih dana radijacija koja dolazi do kože je tako intenzivna za našu kožu, koja nije prilagođena tim UV uvjetima.

Pitanje: Jesu li mineralni filteri su bolji od kemijskih?

Odgovor: Nisu bolji, ali djeluju na drugačiji način. S čistim mineralnim filterima nije moguće postići dovoljnu UVA zaštitu s visokim SPF faktorima. Obično kombiniramo mineralne i kemijske filtere u našim proizvodima kako bi osigurali maksimalni raspon zaštitnih faktora s umjerenom koncentracijom UV filtera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije