Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka

Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka

Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka
  • Objavljeno: Subota, 13.06.2015.
  • Broj pregleda: 352
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Aloe barbadensis / Aloe vulgaris

Porodica: ljiljani (Lilium)

Aloe vera je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka jer ima snažan i konstantan utjecaj u svjetskoj alternativnoj medicini. Ova biljka se koristi u različite ljekovite svrhe već tisućljećima. Vjeruje se da potječe iz Indije, a sada je zastupljena u zemljama diljem svijeta.

Aloe veru je relativno lako prepoznati zbog njenog jedinstvenog izgleda. Aloe vera ima sjajnu kožu jarko zeleno boje. Poznata je po svojim čudesnim regenerativnim sposobnostima. U stanju je iznova pustiti listove koji su oštećeni ili odrezani.

Neke vrste aloe su drugačije boje. Mogu biti ljubičaste, narančaste, crvene pa čak i ružičaste. Trebate znati da nisu sve vrste sigurne za medicinsku primjenu. Neke vrste mogu uzrokovati dermatitis, alergijske reakcije pa i osip. Nisu sve vrste nisu sigurne niti za oralno konzumiranje, stoga je prije sveg uvijek potrebno posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Korištenje aloe vere

Aloe vera je sada postala vrlo popularna ukrasna biljka, a obično se upravo u tu svrhu uzgaja u lončanicama. To je jednogodišnja biljka i može rasti u različitim okruženjima, iako najviše voli tlo ilovače koje je malo vlažno. Aloe vera se najčešće koristi kao gel za liječenje manjih posjekotina, ogrebotina i opekotina. U tu svrhu se koristi još od drevnih Egipćana. Grci i Rimljani su aloe veru koristili za ublažavanja opekotina, rana, upaljene i nadražene kože. Primjena aloe vere i njezina umirujuća svojstva se također navode u ayurvedskim tekstovima, kao i u tekstovima tradicionalne kineske medicine.

Danas se aloe vera gel koristi zbog svojih ljekovitih, osvježavajućih i umirujućih svojstava. U većini slučajeva se sok iz listova nanosi direktno na kožu. Za liječenje velikih površina mogu se raditi oblozi s gelom koji se nanose direktno na kožu. Danas su popularni i sokovi od aloe vere koji se konzumiraju kao dodatak prehrani.

Cijeli listovi od aloe vere se mogu koristiti kao sredstvo u borbi protiv ćelavosti i niza kožnih problema, kao što je psorijaza. Također se mogu koristiti za liječenje problema s vlasištem, kao što je perut, i to na način da se nanose direktno na tjeme. Možete pripremati mješavinu od aloe vere, vina, žitarica i jabučnog octa u svrhu borbe protiv ćelavosti. Možete pomiješati gel od aloe vere s kokosovim ili ovčjim mlijekom i tu smjesu koristiti za poboljšanje zdravlja bubrega i jetra.

Dobiveni svježi sok možete čuvati u staklenoj ili plastičnoj posudi u hladnjaku i koristiti po potrebi. Zbog svojeg umirujućeg i osvježavajućeg djelovanja, gel aloe vere se najčešće koristi u svrhu ublažavanja rana i opekotina, ali i za liječenje niza kožnih bolesti. Aloe vera gel je često glavni sastojak niza kozmetičkih proizvoda, kao što su šamponi, kreme i losioni.

Kada je u pitanju oralno uzimanje, aloe vera se najčešće uzima u obliku sokova ili gelova. Aloe vera imao odlična diuretska svojstva. Može potaknuti detoksikaciju i regulirati razinu šećera u krvi, zbog čega se preporuča osobama koje pate od dijabetesa tipa 2.

Rezultati znanstvenih istraživanja

Aloe veri se pripisuju brojna ljekovita i terapeutska svojstva, a nekoliko istraživanja pokazuje da aloe vera može pomoći u boljoj kontroli niza stanja i bolesti. Klinička ispitivanja su pokazala da aloe vera može poboljšati kvalitetu života dijabetičarima.

Jedno istraživanje je pokazalo da aloe vera može pomoći u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa, psorijaze, infekcije humanim papiloma virusom, seboroičnog dermatitisa, ozeblina, opekotina i upala. Znanstvenici ističu da je korištenje aloe vera gela obećavajuće za liječenje i prevenciju nekih vrsta raka.

Neki stručnjaci preporučuju uzimanje aloe vere u svrhu ublažavanja simptoma osteoartritisa. Aloe vera ima protuupalno djelovanje, zbog čega može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. Može pomoći i u ublažavanju upalne bolesti crijeva.

U britanskom istraživanju se pokazalo da uzimanje aloe vera gela u razdoblju od 4 tjedna ublažava simptome ulceroznog kolitisa kod čak 37% pacijenata, dok se poboljšanje stanja nije primijetilo kod osoba koje su uzimale placebo. Aloe vera se pokazala učinkovitom u ublažavanju genitalnog herpesa i psorijaze. Naime, osobe koje su počele svakodnevno njegovati kožu gelom od aloe vere, osjetile su dramatično ublažavanje simptoma psorijaze, a rane su se ublažile za čak 82.8%.

Sastav aloe vere

Aloe vera sadrži niz aktivnih spojeva, uključujući vitamine A, C, E, B12, folnu kiselinu i kolin. Sadrži i enzime, kao što su fosfati i amilaza. Aloe vera je odličan izvor minerala kalcija, kroma, bakra, selena, magnezija, mangana, kalija, cinka i natrija.

Kada se aloe vera konzumira u relativno umjerenim količinama, rizik od nastanka štetnih posljedica je uistinu minimalan. Prekomjerna konzumacija aloe vere može uzrokovati proljev, povraćanje i dehidraciju. Nedavna istraživanja su pokazala da dugoročno prekomjerno uzimanje aloe vere može imati kancerogeno djelovanje. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije