Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čakre - sedam energetskih centara

Čakre - sedam energetskih centara

Čakre - sedam energetskih centara
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Broj pregleda: 2.789
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ čakra znači krug, ali ponekad se prevodi kao lotosov cvijet. Čakre su energetski centri u nevidljivom, astralnom tijelu. Povezane su energetskim kanalima a svaka se nalazi u blizini nekog dominantnog organa.

Ti centri, koji podsjećaju na vatreni krug u neprekidnom okretanju, skupljaju, transformiraju i raspoređuju energiju u svim oblicima, a ne samo kozmičku energiju koja se manifestira kao dah.

Energetski centri

Čakre su čvorna mjesta na kojima se prožimaju duhovni i tjelesni aspekti čovjeka.

Indijska znanost o čakrama poznaje njih sedam - raspoređene su od baze kralježnice, spiralno prema gore, prateći leđnu moždinu i moždano stablo. Svaka se čakri, osim uz tjelesne funkcije kojima upravlja, vezuje i uz određene duševne i duhovne karakteristike, kao i uz noju koja je za nju specifična.

1. čakra

Najčvršće je vezana uz tijelo te našu sposobnost da njime upravljamo. Zdravlje čovjeka te njegova konstitucija ovise o toj čakri. Osim toga, njome je određen i način na koji su naša tijela povezana sa materijalnim svijetom. Boja: crvena.

2. čakra

Vlada činom davanja i primanja te je povezana sa fizičkim osjećajem ljubavi, strasti i seksualnosti. Ona, dakle, upravlja užicima, te se u trenucima sklada, kreativnosti u grupi i samoizražavanja može javiti osjećaj energetske fokusiranosti u abdominalnom djelu. Boja: narančasta.

3. čakra

Vlada našom voljom te smislom za transformaciju. Koncetracija i kontrola vlastitih energetskih potencijala dolaze iz te točke astralnog tijela. Isto tako, ona upravlja i osjećajem moći i autoriteta, kao i samokontrolom i kontrolom ega. Njome se koristimo i kada unutrašnjom energijom želimo uticati na ono što je izvan našeg tijela. Boja: žuta.

4. čakra

Centar je ljubavi i razumijevanja. Iz nje zrače plemeniti osjećaji poput praštanja, samilosti, harmonije. Ona, dakle, upravlja višim stupnjom ljubavi, koja prevazilazi tjelesno. Boja: zelena.

5. čakra

Upravlja sposobnošću komunikacije. Ona nam omogućava da tragamo za istinom i znanjima. Predstavlja iskrenost, ljubaznost i mudrost izrečene razumnim govorom. Boja: nebeskoplava.

6. čakra

Treće oko, povezana je sa našom percepcijom nadosjećajnog, nematerijalnog svijeta. Upravlja intuicijom, maštom i vidovitošću, te je ujedno fokus realizacije vlastite duše, mudrosti i duhovnog mira. Boja: indigo.

7. čakra

Ona je izravna veza sa duhovnim svijetom. Ta je čakra najdublje povezana sa istraživanjem svjesnosti te spoznaje života u prostoru i vremenu. Daje inspiraciju, osjećaj jedinstva te stapanja vlastite volje i svijesti sa univerzumom - upravlja, dakle, višim "ja". Boja: purpurna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije