Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Štitnjača - mala žlijezda od velike važnosti

Štitnjača - mala žlijezda od velike važnosti

Štitnjača - mala žlijezda od velike važnosti
 • Objavljeno: Nedjelja, 06.01.2013.
 • Broj pregleda: 4.980
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Proizvodi hormone koji kontroliraju brzinu metabolizma. Nepravilnosti u radu štitnjače mogu usporiti ili pak pretjerano ubrzati vaš metabolizam. Kada razina hormona štitnjače naglo opada ili se spušta, možete osjetiti niz simptoma.

Bolesti štitnjače su česte, naročito kod žena. Ako na vrijeme prepoznate da je zdravlje vaše štitnjače ugroženo, smanjit ćete rizik od nastanka raznih komplikacija.

Naglo mršavljenje ili debljanje

Neočekivani gubitak težine ili debljanje je najčešći znak nepravilnosti u radu štitnjače. Debljanje može biti znak preniske razine hormona štitnjače, stanja koje se naziva hipotireoza. Suprotno od toga je hipertireoza, stanje kada dolazi do prekomjernog oslobađanja hormona štitnjače i naglog gubitka kilograma. Zapamtite da je hipotireoza znatno češća od hiperiteroze.

Naoticanje vrata

Naoticanje vrata je vidljiv znak koji upućuje na nepravilnosti u radu štitnjače. Naoticanje može biti uzrokovano hipertireozom, ali i hipotireozom. Ponekad naoticanje može biti uzrok raka štitnjače ili žlijezda koje se razvijaju unutar štitnjače. Može biti znak nečeg sasvim drugog, nevezano za štitnjaču, stoga je važno da se obratite liječniku.

Promjene u radu srca

Hormoni štitnjače utječu na rad skoro svakog organa u tijelu. Mogu uzrokovati nepravilnosti u srčanom ritmu. Hipotireoza može uzrokovati usporen rad srca, dok hipertireoza može uzrokovati izrazito ubrzan rad srca. Nepravilnosti u radu štitnjače mogu uzrokovati i visoki krvni tlak.

Promjene raspoloženja

Problemi s radom štitnjače uzrokuju nagle promjene raspoloženja i razinu energije. Hipotireoza može uzrokovati da se osjećate umorno, pospano pa i depresivno. Hipertireoza uzrokuje anksioznost, probleme sa spavanjem i razdražljivost.

Gubitak kose

Značajan gubitak kose može biti znak da postoje nepravilnosti u radu štitnjače. Hipertireoza, kao i hipotireoza može uzrokovati gubitak kose. U većini slučajeva kosa opet počinje pravilno rasti nakon što se nepravilnosti u radu štitnjače počnu liječiti.

Hladno vam je ili prevruće

Nepravilnosti u radu štitnjače smanjuju sposobnost tijela da održi normalnu temperaturu. Osobe koje pate od hipotireoze često tvrde kako im je hladno, dok one koje pate od hipertireoze tvrde kako im je vruće i pokazuju znakove prekomjernog znojenja i averziju prema ljetu i vrućinama.

Ostali simptomi hipotireoze:

 • suha koža i lomljivi nokti
 • osjećaj utrnulosti i žarenja u rukama
 • zatvor
 • nepravilnosti u menstrualnom ciklusu


Ostali simptomi hipertireoze:

 • problemi s vidom
 • proljev
 • neredovite menstruacije
 • ukočenost i napetost u mišićima


Tko se treba testirati?

Sve osobe koje su starije od 35 godina se trebaju testirati svakih 5 godina. Osobe koje su izložene većem riziku od nastanka problema u radu štitnjače trebaju se testirati i češće. Hipotireoza najčešće zahvaća žene starije od 60 godina, dok hipertireoza jednako često zahvaća muškarce i žene starije od 60 godina.

Rizici

Ako se ne liječi, hipotireoza može uzrokovati visoku razinu kolesterola i povećati rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara. U ozbiljnim slučajevima vrlo niske razine hormona štitnjače mogu uzrokovati gubitak svijesti i smanjenje tjelesne temperature do moguće fatalnih posljedica. Ako se hipertireoza ne liječi, može uzrokovati ozbiljne srčane bolesti, osjetljive i lomljive kosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije