Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što obavezno morate imati u putnoj ljekarni?

Što obavezno morate imati u putnoj ljekarni?

Što obavezno morate imati u putnoj ljekarni?
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2015.
  • Broj pregleda: 37
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrući ljetni mjeseci su pred nama! Većini zaposlenih pred očima već titra slika plaže, sunca, mora, miris bora i kreme za sunčanje pomiješane s mirisom soli i morskih školjki.

Prvo na što ćete paziti je kako da ne izgorite izlažući se suncu u želji da vam koža dobije laganu brončanu boju i naravno kako vam trbuh i stražnjica izgledaju u kupaćem kostimu. Rijetki će prije putovanja pomisliti na putnički proljev! A pritom više od polovice svih putnika u zemlje u razvoju poput nekih zemalja Azije, Afrike, Bliskog Istoka i Latinske Amerike. Putnički proljev ili dijareja prolazi obično bez posebnih komplikacija, a najbrži način da dobijete proljev je putem konzumacije hrane i pića u stranim zemljama. U većini europskih zemalja ova putnička nevolja vas neće uhvatiti, ali otisnete li se malo dalje od obala starog kontinenta, slika se bitno mijenja.

Klima je bitno drugačija, većinom puno toplija, higijenski standardi su nešto drugačiji, a voda nema isti sastav i stupanj čistoće kao kod nas.

Osim hrane i vode, još nekoliko faktora može doprinijeti razvoju ove neugodne bolesti, ako npr.:

  • nakupljeni stres prije samog putovanja ili takozvana putna groznica koja se očituje i kroz meku stolicu
  • promjena klime
  • razlika u vremenskim zonama.

Putnički proljev možete dobiti za vrijeme samog putovanja što je sigurno najgora varijanta ili netom nakon povratka. Posljedice konzumiranja egzotične nove hrane ili lokalnih napitaka mogu uslijediti već nakon nekoliko sati ili tek nakon par dana. Pitka voda i inače sadrži bakterije koje mogu biti uzrok proljeva, ali na domaće bakterije naše je tijelo naviknuto i ne prepoznaje ih kao neprijatelje, što nije slučaj s novim egzotičnim bakterijama koje srećemo kad odemo u goste na neki drugi kontinent. Kako biste umanjili rizik obolijevanja od putničkog proljeva preporučeno je: izbjegavati pijenje vode iz vodovoda, konzumacija leda, salate, sirovog povrća, neoguljenog voća kao termički neobrađenog mesa, zatim sladoleda, jela sa sirovim jajima ili majonezom . Napitke treba piti samo iz kupljenih tvornički zatvorenih boca ili limenki. Pazite ako pijete čaj i uvjerite se da je voda prokuhana, a ne samo zagrijana. Vodu koju kupite i pijete iz boce pokušajte popiti što prije jer ni ta voda nije sterilizirana, nego sadrži određeni broj mikroorganizama pa se na toplini i u boci mogu razmnožavati bakterije.

A ako vas već uhvati Montezumina osveta, la turista ili trbuh Delhija kako još putnici nazivaju putnički proljev, izbjegavajte i jako hladna pića jer hladna tekućina može ometati rad dobrih bakterija u našem tijelu.

Montezumina osveta

Zašto putnički proljev nazivamo i Montezumina osveta? Montezuma je bio posljednji neprikosnoveni vladar velikog astečkog carstva čija je vladavina trajala do 1520. kada je pogubljen. Montezuma i njegovi podanici čekali su povratak potomaka bijeloga boga Quetzalcoatla koji je trebao stići sa istoka, no astečko proročanstvo na žalost nije pretkazalo da će bijeli čovjek s bradom biti konkviskador Hernan Cortes koji će sa svojih stotinjak vojnika i europskim virusima i bakterijama porobiti i desetkovati domicilno stanovništvo. Praznovjerni Montezuma dopustio je da šaka Španjolaca pokori njegovo carstvo iako je brojčano imao golemu nadmoć nad došljacima. Danas nigdje ne stoji ni jedan njegov spomenika, a iza njega je ostala samo legenda koja kaže da je pred smrt izrekao kletvu prema kojoj će svi budući uljezi (prema tome i današnji turisti) na astečkoj zemlji platiti za krivicu i nepravdu španjolskih osvajača - ispostavilo se da naplata duga dolazi u obliku putničkog proljeva te da je to Montezumina osveta!

Prema definiciji, putnički proljev počinje naglo i dobili ste ga ako: vam je stolica razrijeđena, a put do toaleta za veliku nuždu pređete češće od tri puta u jednome danu. U slučaju teže dijareje odnosno proljeva može doći čak i do povraćanja, bolova u trbuhu, visoke temperature, krvi ili sluzi u stolici. Oboljeli putnik obično će se osjećati slabo, bez energije i apsolutno nezainteresiran za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti zemlje koju posjećuje. Loše tjelesno stanje u slučaju proljeva je posljedica dehidracije odnosno gubitka tekućine i elektrolita.

U slučaju blagog ili jakog slučaja proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu ili rehidracija. Blaži slučajevi akutnog proljeva ne tretiraju se ili se liječe nekim od preparata koji se mogu dobiti bez recepta. Jedan od njih je i Enterosgel, koji će pokriti većinu mogućih uzroka proljeva.

Kad Vas na putovanju sustigne Montezumina osveta, najbolji prijatelj postat će vam Enterosgel.

ENTEROSGEL® eliminira produkte metabolizma patogenih bakterija koji oštećuju crijevnu barijeru te smanjuje agresiju crijevnog sadržaja i stvara povoljne uvjete za regeneraciju mukozne membrane i posljedično ponovno uspostavljanje razvoja normalne mikroflore. Rezultat je normalizacija mikroflore crijeva te značajno smanjenje titra ili nestanak patogenih bakterija te brzi prestanak proljeva.

Korištenje ENTEROSGELA® u kompleksnoj terapiji kod akutnih crijevnih infekcija različite etiologije pospješuje značajno snižavanje razine protuupalnih citokina u serumu. Kod pacijenata s crijevnim zaraznim bolestima povišena temperatura se normalizira tijekom prvog dana liječenja; stolica se normalizira tijekom drugog dana. ENTEROSGEL® pomaže u skraćivanju vremenskog trajanja simptoma proljeva.

Uz Enterosgel na daleka putovanja možete krenuti bez straha od Montezumine osvete!

Više pročitajte na linku i lajkajte nas!

Komentari

Najnovije

Najčitanije