Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?

Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?

Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?
  • Objavljeno: Subota, 10.01.2015.
  • Broj pregleda: 1.008
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Problemi s radom štitnjače

Kada vaša štitnjača ne radi kako treba, osjećat ćete različite nelagodne simptome. Bit će vam previše hladno, previše vruće, osjećat ćete tjeskobu, bit ćete loše raspoloženi i imat ćete slabo pamćenje. Iako štitnjača direktno ne utječe na mozak, može utjecati na pamćenje. Ova žlijezda igra važnu ulogu u održavanju tjelesnog metaboličkog procesa. Osobe koje imaju poteškoća s radom štitnjače često osjećaju poteškoće s pamćenjem i koncentracijom.

Valunzi

Svaki put kada osjetite nalet valunga, vjerojatno ćete osjetiti i kako vaše pamćenje i koncentracija naglo padaju. Što su valunzi češći i intenzivniji, to će žena osjećati veće poteškoće u pamćenju događaja i priča. Valunzi ne oštećuju mozak ni na koji način. Pamćenje se opet vraća u normalno stanje jednom kada valunzi prestanu. I ostali simptomi menopauze mogu negativno utjecati na pamćenje, naročito nesanica.

Manjak sna

Osobe s poteškoćama u spavanju i poremećajima spavanja najčešće osjećaju poteškoće u koncentraciji, pažnji i pamćenju. Dnevno vam je potrebno oko 8 sati sna, ali ponekad i više. Kada ste kronično neispavani, neki dijelovi mozga počinju intenzivnije raditi a dio mozga odgovoran za pamćenje i koncentraciju, radi otežano.

Anksioznost i depresija

Ako ste kronično anksiozni i patite od depresije, pripremite se na to da ćete imati poteškoća sa pamćenjem i koncentracijom. Depresija i anksioznost značajno povećavaju rizik od nastanka demencije. Kroničan stres uzrokuje kronično visoku razinu hormona stresa što otežava funkcioniranje mozga. Dobra vijest je da će, jednom kada riješite probleme s anksioznošću i depresijom, vaše pamćenje polako postajati sve bolje.

Neki lijekovi

Brojni lijekovi koji se izdaju na recept mogu uzrokovati poteškoće s pamćenjem. To su najčešće lijekovi za smirenje i ublažavanje simptoma depresije. Lijekovi za poboljšanje funkcije srca su također povezani s poteškoćama u pamćenju. Čak i antihistaminici mogu uzrokovati slabije pamćenje i manjak koncentracije.

Pušenje

Pušenje otežava dotok krvi u mozak. Brojna istraživanja su pokazala da pušenje narušava koncentraciju i pamćenje, bez obzira na to koliko se pušačima činilo suprotno. Pušači lošije djeluju u rješavanju problema, u odnosu na nepušače. Pušačima je potrebnije više da procesuiraju i zapamte određene informacije.

Prekomjeran unos masti

Istraživanja su pokazala da prekomjeran unos masti može negativno utjecati na kratkoročno pamćenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje u razdoblju od 8 tjedana jedu hranu s visokim postotkom masti, daju lošije rezultate na testovima pamćenja i koncentracije. Dokazano je da pretilost tijekom djetinjstva može negativno utjecati na koncentraciju i pamćenje kasnije u životu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije