10 namirnica koje uzrokuju probavne smetnje

10 namirnica koje uzrokuju probavne smetnje

10 namirnica koje uzrokuju probavne smetnje
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Probavni problemi poput refluksa kiseline, plinova, želučanih tegoba i nadutosti pogađaju mnoge od nas, a neke namirnice mogu biti okidači tih probavnih smetnji. No, neka hrana može smetati jednoj osobi, dok drugoj osobi ta ista hrana ne predstavlja nikakav problem.

Osluškivanje vlastitog organizma može pomoći u prepoznavanju hrane koja vam smeta. Ako nakon svakog obroka koji sadrži grah ili kupus imate problema s probavom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste u njima uživali bez nelagode. S druge strane, namirnice poput citrusa i paprene metvice također mogu izazvati probleme s probavom, ali ih je u tom slučaju potrebno izbjegavati.

Doznajte koje namirnice mogu uzrokovati probavne probleme i što možete učiniti ako vam smetaju. Imajte na umu da neke od ovih namirnica sadrže zdrave i potrebne hranjive tvari te ih, ako vam ne smetaju i ne uzrokuju nelagodu, nastojte uvrstiti u svoj plan prehrane.

Šećerni alkoholi

Bomboni, žvakaće gume i druga hrana koja umjesto šećera sadrži šećerne alkohole može izazvati plinove i želučane tegobe kod nekih ljudi. Pročitajte popis sastojaka i pripazite na zaslađivače koji završavaju na "-ol" poput sorbitola, manitola, ksilitola, eritritola i maltitola.

Ako vam šećerni alkoholi smetaju, pokušajte ih potpuno izbaciti i odaberite slatkiše, žvakaće gume i drugu hranu koja ih ne sadrži. Uz to, imajte na umu da neki stručnjaci savjetuju da dodani šećer u prehrambenim proizvodima ne bi trebao premašivati 10% ukupnih kalorija.

Citrusno voće

Konzumacija kiselog voća poput naranči, grejpa, limuna i limete kod nekih ljudi može izazvati žgaravicu. To je zato što citrusi opuštaju ezofagealni sfinkter, što može dovesti do prodora kiseline u jednjak i uzrokovati žgaravicu. Kiselina u tim namirnicama također može usporiti pražnjenje želuca, što može dovesti do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak i, ponovno, uzrokovati žgaravicu.

Citrusno je voće puno zdravih i hranjivih tvari, no ako vam uzrokuje refluks kiseline, izbjegavajte ga i umjesto njega birajte neke druge voćke za svoj slatki međuobrok.

Hrana pržena u dubokom ulju

Pržena je hrana izrazito bogata mastima i može uzrokovati bolove u trbuhu i proljev. Osim toga, studije upućuju da se pržena hrana također povezuje s refluksom kiseline.

Umjesto prženja u dubokom ulju, radije odaberite opciju prženja u tavi na malo ulja ili neku od drugih metoda kuhanja s manje masnoće kao što su pečenje u pećnici ili pirjanje.

Paprena metvica

Poznato je da paprena metvica izaziva žgaravicu i probavne smetnje kod nekih ljudi. Ona, kao i citrusi, može opustiti sfinkter koji se nalazi između želuca i jednjaka, a opuštanje tog sfinktera može uzrokovati da se kiselina iz želuca vrati u jednjak, što dovodi do žgaravice i probavnih smetnji.

Ako vam paprena metvica smeta, izbjegavajte je i odaberite neke druge biljke ili druge vrste čajeva.

Grah

Grah sadrži oligosaharide, neprobavljiva vlakna koja fermentiraju i mogu uzrokovati plinove, nelagodu u trbuhu i nadutost. Oligosaharidi su zapravo dobri za probavu, jer se ne probavljaju u želucu i gornjem dijelu crijeva, već u debelom crijevu gdje ih fermentiraju dobre bakterije. Tijekom tog se procesa stvaraju plinovi. Dakle, iako je generalno zdrav, grah može stvarati probavne smetnje.

Sušeni grah barem 4 sata prije pripreme namačite u vodi kako biste smanjili pojavu plinova. Tu vodu izlijte prije kuhanja. Istraživanja također pokazuju da ako niste navikli jesti grah i stvara vam probleme, redovita konzumacija pola šalice graha tijekom najmanje 8 tjedana može smanjiti neugodne simptome.

Kukuruzni sirup

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze je zaslađivač koji se koristi u izradi slatkiša i slatkih peciva, a kod nekih ljudi može uzrokovati plinove, proljev, nadutost i grčeve. Pri kupnji takvih proizvoda nastojte pročitati etiketu s podacima o hranjivim vrijednostima i odaberite slatkiše, peciva i drugu hranu koja ne sadrži ovaj zaslađivač.

Kupusnjače

Povrće iz obitelji kupusnjača uključuje kupus, brokulu, kelj i raštiku. Sadrže iste šećere kao i grah, oligosaharide, koji mogu dovesti do plinova, nelagode u trbuhu i nadutosti. Kupusnjače su također vrlo bogate vlaknima, što također može utjecati na to da ih neki ljudi teže probavljaju.

Ako vam ovo povrće stvara smetnje, prije konzumacije ga termički obradite. To ga čini lakšima za želudac i smanjuje gastrointestinalne simptome.

Čokolada

Čokolada je još jedna namirnica koja može uzrokovati opuštanje ezofagealnog sfinktera. Poput paprene metvice i citrusa, i ona može dovesti do žgaravice i probavnih smetnji. Ljudi mogu biti osjetljivi na samo neke od namirnica imaju ovaj učinak, pa je to vrlo individualno.

Ako vam čokolada uzrokuje probavne smetnje ili žgaravicu, pokušajte smanjiti konzumaciju. Ne morate je se nužno odreći zauvijek, ali možda biste je privremeno trebali izbjegavati.

Ljuta hrana

Neki su ljudi osjetljivi na ljutu hranu jer može uzrokovati žgaravicu i refluks kiseline. Začinjena hrana također može opustiti sfinkter između želuca i jednjaka, što hrani (i kiselini) iz želuca omogućuje da se vrati u jednjak, potičući žgaravicu i refluks kiseline.

Ako ste osjetljivi na ljutu hranu, pokušajte smanjiti količinu ljutih začina ili ih potpuno izbjegavajte i birajte blažu hranu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije