6 namirnica za koje je najvjerojatnije da će izazvati trovanje hranom

6 namirnica za koje je najvjerojatnije da će izazvati trovanje hranom

6 namirnica za koje je najvjerojatnije da će izazvati trovanje hranom
  • Objavljeno: Subota, 15.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Trovanje hranom vrlo je neugodno jer može izazvati grčeve, mučninu, povraćanje ili proljev. Rizik od toga nije moguće stopostotno izbjeći, ali ga možemo značajno smanjiti, posebno ako pripazimo na pripremu i konzumaciju upravo onih namirnica za koje je najvjerojatnije da bi mogle izazvati trovanje.

Kamenice

S obzirom na njihov način hranjenja, nije neobično da se u tkivu kamenica nakupljaju raznorazne tvari iz vode, uključujući bakterije vrste vibrija u koju spadaju i uzročnici kolere. Najbolji način da ih se uništi je kuhanje najmanje tri minute, a problematično je upravo to što se kamenice često konzumiraju sirove.

Nedovoljno pečeno meso burgera

Zašto je veća vjerojatnost da će goveđi burger uzrokovati trovanje hranom, nego goveđi odrezak? Treba imati na umu da se burgeri često pripremaju od industrijski procesuiranog mljevenog mesa koje je kao takvo pod većim rizikom od kontaminacije. Općenito, nedovoljno kuhano ili pečeno meso, može sadržavati štetne bakterije poput E. coli.

Sirova riba

Većina sirove ribe koja se koristi za pripremu hrane poput sushija prethodno je zamrznuta kako bi se ubili paraziti i bakterije. Ipak, zamrzavanje ne ubija mnoge patogene organizme te oni ostaju zamrznuti s hranom, a nakon odmrzavanja mogu se “vratiti”. Kuhanje značajno smanjuje rizik od trovanja, a ako baš želite pojesti nešto sirovo, pokušajte da to bude vrlo brzo nakon što je hrana pripremljena.

Klice

Iako se smatraju vrlo zdravima, klice mogu predstavljati opasnost od trovanja. To je dijelom zbog činjenice da se obično uzgajaju u vrlo toplim uvjetima, imaju visok sadržaj vlage i obično se konzumiraju sirove. Više temperature mogu dodatno ubrzati razvoj štetnih bakterija i drugih mikroorganizama.

Unaprijed pripremljene salate i lisnato povrće

Stručnjaci još nisu sigurni zašto je točno ova vrsta “zelenila” povezana s trovanjem hranom, ali su primijetili da se češće događa ljeti. Vjerojatno isto jer radi o namirnicama koje se konzumiraju sirove, a toplije vrijeme znači i lakše preživljavanje, a time i prijenos patogenih mikroorganizama.

Sirovo mlijeko

Pojam sirovog mlijeka odnosi se na domaće svježe mlijeko koje nije industrijski obrađeno. Ono može biti kontaminirano već u trenutku mužnje, a izvoru kontaminacije teško je ući u trag. Međutim, metoda koja se zove pasterizacija, i koja uključuje zagrijavanje tekućina na visokim temperaturama kratko vrijeme radi ubijanja štetnih mikroba, vrlo je učinkovita tehnika dekontaminacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije