8 neobičnih i učinkovitih savjeta za mršavljenje

8 neobičnih i učinkovitih savjeta za mršavljenje

8 neobičnih i učinkovitih savjeta za mršavljenje
  • Objavljeno: Srijeda, 26.07.2017.
  • Broj pregleda: 2.767
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U igri mršavljena, često smo sami sebi najslabija karika. Prehrambena industrija je uložila milijune u istraživanja boja, okusa, mirisa i pakiranja proizvoda kako bi nas potakla da jedemo i kupujemo što veće količine hrane.

Zato ćemo vam pomoći da uz nekoliko trikova suzbijete glad i razmislite prije nego uzmete novi zalogaj slasnog hamburgera.

Objesite ogledalo u blagovaonicu

Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu ispred zrcala, jedu manje količine hrane i lakše odolijevaju brzoj hrani. Osobe koje su zdravo jele ispred ogledala su bile zadovoljnije i više su uživale u jelu. Stručnjaci smatraju da je baš odraz u ogledalu odgovoran za zdraviji izbor namirnica i prehrane.

Pripremite muffine od batata za mršavljenje!

Očistite kuhinju

Prema istraživanjima, u neorganiziranoj i pretrpanoj kuhinji, lakše se odlučujemo za nezdrave zalogaje. Osobe koje imaju nesređenu kuhinju u prosjeku jedu 100 kalorija više u usporedbi s onima koji imaju čistu kuhinju.

Platite brzu i nezdravu hranu gotovinom

Znanstvenici su otkrili da se teže odvajamo od novca ako plaćamo u gotovini. Još jedan trik za kupovinu zdravih namirnica je izbjegavanje kolica na guranje i uzimanje košarice. To ograničava mogućnost da kupite hrpu nepoželjnih namirnica.

Prigušite svjetla

Umjerena osvijetljenost prostorije smanjuje stres i podiže raspoloženje. Uz to, smanjuje apetit i unos nepotrebnih kalorija. Istraživanje koje je obuhvatilo 18 ispitanika je dokazalo da osobe koje jedu u jako osvijetljenoj prostoriji dulje jedu i unose 18% više kalorija.

Oprezno s akcijskim filmovima

Općenito bismo trebali izbjegavati jedenje ispred televizora jer na taj način ne pazimo na unos kalorija i jedemo veće količine hrane. Istraživanja pokazuju da osobe koje jedu za vrijeme akcijskih filmova, pojedu dvostruku količinu hrane. Ako gledate dokumentarne filmove ili komedije, pojest ćete znatno manje. Osobe koje gledaju tužne filmove u prosjeku pojedu 28 do 55% više kokica od onih koji gledaju komedije.

Saznajte sve o najboljim i najgorim napitcima za mršavljenje!

Koristite snagu mente

Miris mente pomaže u kontroli gladi i smanjuje pojavu emocionalnog prejedanja. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da su osobe koje su svaka dva sata mirisale mentu, u prosjeku tjedno pojele nekoliko tisuća kalorija manje.

Koristite dugi pribor za jelo

Duga, elegantna vilica ili žlica će vas usporiti i pomoći da više uživate u obroku. Razlog tome je što je potrebno više vremena između uzimanja zalogaja s tanjura i primicanja ustima.

Pazite na boje

Bijela tjestenina u bijelom umaku od vrhnja na bijelom tanjuru, onemogućava kontrolu unosa hrane. Stručnjaci predlažu da između boje tanjura i hrane napravite što veći kontrast. Osim toga, bolje vizualno izgleda! Istraživanja su pokazala da tanjuri s plavim rubom utječu na našu percepciju količine hrane. U takvim tanjurima se čini da su porcije veće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije