Najzdravije namirnice za kolovoz 2017.

Najzdravije namirnice za kolovoz 2017.

Najzdravije namirnice za kolovoz 2017.
  • Objavljeno: Srijeda, 02.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kupovina namirnica može biti poprilično mukotrpan zadatak. Ako znate što trebate kupiti, kupovina će proći puno jednostavnije i jeftinije. Kupnja sezonskih namirnica je zdrav i jeftin način prehrane.

Ovaj mjesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvježavajuće, što ih čini odličnima za vruće ljetne dane. Veći dio ovih namirnica će vam pomoći zaštiti kožu od štetnog djelovanja sunca.

Najbolje voće

Marelice

Marelice sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako trebate iskoristiti.

Isprobajte američke palačinke s marelicama i medom!

Dinja

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalija. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo kolesterola.

Pripremite smoothieje od dinje za bolje zdravlje i ljepšu kožu!

Lubenica

Lubenica je pravo ljetno voće s jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna.

Uživajte u sezoni lubenica uz zdrave i ukusne smoothieje!

Breskve

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, i odličan izvor vitamina C.

Pripremite zobene pahuljice s bademovim mlijekom i breskvama!

Nektarine

Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija. Odličan su izvor vitamina C.

Isprobajte smoothie od jagoda, jogurta i nektarine!

Smokve

Ovo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalija, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Ako želite isprobati nešto potpuno novo, pripremite kolač sa smokvama i bademima!

Grožđe

Iako tijekom godine nije pristupačno, sezona grožđa u kolovozu tek započinje. Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.

Pripremite smoothie od grožđa i zelenog čaja!

Najbolje povrće

Paprika

Paprike su tijekom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine.

Isprobajte ukusne paprike punjene kukuruzom, čilijem i sirom!

Tikvice

Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.

Svakako isprobajte rezance od tikvice sa čilijem, limunom, ricottom i mentom!

Kukuruz

Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuhan i sa žara.

Pripremite argentinsku piletinu s kukuruzom!

Patlidžan

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.

Isprobajte pljeskavice od patlidžana i šampinjona!

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela.

Pripremite detoksikacijski napitak od đumbira i krastavaca koji otapa mast!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije