Biljke koje potiču zdravlje očiju

Biljke koje potiču zdravlje očiju

Biljke koje potiču zdravlje očiju
  • Objavljeno: Petak, 29.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oči su jedan od najvažnijih, ali i najosjetljivijih tjelesnih organa. Problemi sa zdravljem očiju mogu uzrokovati različite simptome, od blage iritacije i crvenila, do ozbiljnijih bolesti koje u konačnici mogu uzrokovati gubitak vida.

Bilo da želite poboljšati zdravlje očiju ili održati zdravlje vida, donosimo vam popis biljaka koje će vam definitivno u tome pomoći. Naravno, ove biljke neće učiniti čuda po pitanju zdravlja vaših očiju, ali će ga definitivno potaknuti. Ne zaboravite na adekvatnu njegu očiju, redovite preglede, higijenu i pravilnu prehranu, koja uključuje unos adekvatne količine vitamina, minerala i karotenoida.

Vidac

Naziv ove biljke je očiti pokazatelj da se koristi u liječenju bolesti očiju i poticanju njihovog zdravlja. Vidac ima moćna ljekovita svojstva koja štite zdravlje očiju i pomažu kod prevencije bolesti očiju. Istraživanja su pokazala da vidac može pomoći u ublažavanju crvenila i iritacije očiju, i simptoma konjunktivitisa. U jednom istraživanju se pokazalo da je tek jedna doza kapi od vidca dovoljna da se simptomi kronične upale očiju značajno ublaže. Potpuni oporavak od bolesti očiju primijetilo je čak 81.5% ispitanih.

Čičkovo mlijeko

Oči su ogledalo vaše duše, ali stručnjaci ističu i da su oči ogledalo zdravlja vaše jetre. Zamućen i oslabljen vid može biti simptom problema sa zdravljem jetre, što upućuje na to da je ono što je loše za vašu jetru također loše i za vaše oči. Iako se čičkovo mlijeko i njegov glavni aktivni sastojak silimarin najčešće koriste za poticanje zdravlja jetre, također mogu potaknuti i zdravlje očiju. Jetra sudjeluje u održavanju zdravlja vašeg vida jer se u njoj pohranjuju vitamini topivi u masti koji su ključni za poboljšanje vida i zdravlja očiju. Istraživanja su pokazala da silimarin može pomoći u prevenciji bolesti očiju kod dijabetičara. Može smanjiti razinu slobodnih radikala i regulirati razinu šećera u krvi.

Ginko biloba

Stoljećima se koristi kao lijek za oči i središnji živčani sustav. Ginko biloba pospješuje cirkulaciju i potiče dotok krvi u oči. Ginko biloba može pomoći ublažiti simptome makularne degeneracije i glaukoma. Znanstvenici iz Koreje su analizirali djelovanje ekstrakta ginka bilobe kod osoba koje pate od glaukoma. Ustanovili su da se njihov vid značajno poboljšao.

Komorač

Ako su vaše oči upaljene ili suzne, komorač može pomoći ublažiti te simptome. Sirovi komorač ili čaj od komorača može ublažiti simptome ozbiljnijih stanja, kao što su katarakta ili glaukom. U jednom istraživanju se pokazalo da ekstrakt komorača može smanjiti razinu očnog tlaka.

Šafran

Ovaj kulinarski začin se često koristi za bolje zdravlje očiju i vida, naročito za ublažavanje simptoma katarakte. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe koje svakodnevno koriste ekstrakt šafrana, osjećaju poboljšanje vida i zdravlja očiju. U drugom istraživanju su znanstvenici otkrili da šafran može pomoći u zaustavljanju progresivnog napretka makularne degeneracije.

Borovnice

Borovnice sadrže visok udio antocijanida koji potiču mikrocirkulaciju, odnosno cirkulaciju u najmanjim krvnim žilama, i to u svakom dijelu tijela. Antocijanidi su spojevi poznati po svojim moćnim antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima. Borovnica može ublažiti simptome niza bolesti, uključujući retinopatiju, makularnu degeneraciju i kroničnu upalu retine.

Istraživanja su pokazala da antocijanidi mogu potaknuti proizvodnju pigmenata koji omogućuju očima da se prilagode promjenama svjetlosti. Nadalje, borovnice pružaju odlična antioksidacijska svojstva, zahvaljujući udjelu vitamina C i E. Borovnice su djelotvorne u eliminaciji neželjenih toksina iz očiju.

Zeleni čaj

Nanošenje vrećica od zelenog čaja na područje oko očiju može pomoći u smanjenju natečenosti oka i tamnih krugova oko očiju. Zeleni čaj sadrži visoku količinu tanina i antioksidacijskih spojeva. Također sadrži i kofein koji potiče sužavanje krvnih žilica koje uzrokuju naticanje oko očiju. Nekoliko istraživanja pokazuje da zeleni čaj sadrži moćne spojeve koji potiču zdravlje srca i jetre. Zeleni čaj također sadrži lutein, zeaksantin, vitamin C i E. To su sve spojevi za koje su istraživanja pokazala da imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, uključujući i zdravlje očiju.

Kurkuma

Već je veliki broj istraživanja pokazao da kurkuma ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, uključujući i zdravlje očiju. Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da je kurkuma učinkovita kod smanjenja upale i suhoće očiju.

Ekstrakt sjemenki grožđa

Ekstrakt sjemenki grožđa je djelotvoran u poticanju zdravlja očiju. Preporuča se kod različitih poremećaja vida, kao što su katarakta, dijabetička retinopatija ili makularna degeneracija. Ekstrakt sjemenki grožđa sadrži niz fitokemikalija, uključujući linolensku kiselinu, vitamin E i antocijanine. Ti spojevi imaju antioksidacijsko djelovanje, potiču zdravlje očiju i pomažu u prevenciji bolesti očiju.

Hidrastis

Ova biljka je poznata po svojim blagim antibiotskim i protuupalnim svojstvima, zbog čega se može koristiti za poboljšanje zdravlja očiju. Kada se koristi za ispiranje oka, hidrastis je djelotvoran u liječenju određenih vrsta iritacija i infekcija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije