Probajte nešto novo: 10 jednostavnih talijanskih recepata

Probajte nešto novo: 10 jednostavnih talijanskih recepata

Probajte nešto novo: 10 jednostavnih talijanskih recepata
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ukusna i bogata, talijanska kuhinja oduvijek je osvajala ljubitelje hrane diljem svijeta. Njena jednostavnost, autentičnost i prepoznatljivi okusi ne propuštaju oduševiti sve koji je kušaju. Bez obzira jeste li strastveni kuhar ili samo ljubitelj ukusnih jela, sigurno ćete pronaći talijanski recept po svom ukusu. Karakteristične namirnice ove kuhinje su maslinovo ulje, rajčice, tjestenina, bosiljak, origano, češnjak te parmezan i ostali sirevi, no to su samo neke od njih. Otkrijte tajne pripreme autentičnih recepata talijanske gastronomije i pripremite neko od ovih jednostavnih, ali iznimno ukusnih jela.

Arancini

Arancini su tradicionalno talijansko jelo koje potječe sa Sicilije. To su loptice od riže koje se pune raznim nadjevima, kao što su ostatci mesa, povrća ili ragua, te se zatim pohaju. Hrskavi izvana, a unutra mekani i puni okusa, arancini su popularni kao ručak, večera ili kao zalogajčić na sicilijanskim ulicama.

Recept: arancini

Mozzarella in carrozza

Porijeklo ovog recepta nije sasvim razjašnjeno, no vjeruje se da ima dugu povijest i da su ga izmislile domaćice u južnoj Italiji za situacije u kojima je trebalo iskoristiti ostatke mozzarelle i kruha starog nekoliko dana. U originalnom receptu ovi su pohrani sendviči punjeni samo mozzarellom, ali po želji možete dodati i malo šunke.

Recept: mozarella in carrozza

Cacio e pepe

'Cacio e pepe' u prijevodu s talijanskog znači jednostavno 'sir i papar'. Riječ je o tradicionalnom jelu koje potječe iz Rima, odnosno regije Lazio, a prema originalnom receptu sadrži samo ovčji sir pecorino, svježe mljeveni crni papar i tonnarelli tjesteninu.

Recept: cacio e pepe

Osso bucco

Osso bucco je jedno od najprepoznatljivijih jela sjevernog dijela Italije. U doslovnom prijevodu 'osso bucco' znači 'šuplja kost'. Ovaj specijalitet može se pripremati na tavi ili u pećnici, a priprema počinje - kupnjom idealnog komada teleće kosti.

Recept: osso bucco

Tagliatelle al ragù

Ragù je gusti mesni umak koji se priprema od sjeckanog ili mljevenog mesa, obično govedine, svinjetine ili kombinacije oba. Umak se dugo kuha na laganoj vatri s dodatkom povrća, vina, pelata (koncentrirane rajčice), začina i drugih sastojaka kako bi se razvilo bogatstvo okusa. Ragù karakterizira dubok i bogat okusom, a s vremenom kuhanja meso postaje mekano i nježno.

Recept: tagliatelle al ragù

Pasta alla carbonara

Carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od vrlo jednostavnih sastojaka: tjestenine, jaja, sira, pancete i papra. Ovo jelo potječe iz regije Lazio u Italiji i jedno je od specijaliteta talijanske prijestolnice - Rima.

Recept: pasta alla carbonara

Braciole

Specijalitet sicilijanske i talijansko-američke kuhinje, 'braciole' se sastoje od vrlo tanko narezanih komada mesa (svinjetine, govedine, piletine ili sabljarke) zarolanih s nadjevom od sira i krušnih mrvica. Različite varijacije uključuju različite vrste sira i dodatak povrća, na primjer patlidžana. Braciole se ne jedu samo kao glavno jelo, nego su i popularan dodatak za sendvič.

Recept: braciole

Cacciatore

Talijanska riječ "cacciatore" znači lovac te neki tvrde da se ovo jelo u prošlosti, umjesto piletine, pripremalo sa zečetinom, što se može primijeniti i na ovaj recept. Posebno je zanimljivo da je u davna vremena bilo poznato kao jelo siromaha, koji bi u lonac ubacili mnoštvo povrća i nešto mesa i nadali se najboljem. Zahvaljujući njihovoj kreativnosti, ovo se ukusno i jednostavno jelo danas priprema diljem Mediterana.

Recept:cacciatore

Tiramisu

Omiljeni desert i jedna od prvih asocijacija na pojam talijanskih kolača. Kremasti užitak od mascarponea se savršeno slaže uz piškote natopljene kavom. Ovaj recept, premda nije kompliciran, oduševljava i najzahtjevnije goste.

Recept: tiramisu

Aperol Spritz

Ako tražite osvježenje u toplim ljetnim danima, ovaj koktel će vas savršeno rashladiti. Aperol Spritz je koktel talijanskog porijekla narančaste boje, gorko-slatkog okusa i bez prevelikog postotka alkohola. U originalnom se obliku priprema sa samo 4 sastojka i možda je baš ta jednostavnost razlog zašto se ubraja u koktelske klasike. Uživajte!

Recept: Aperol Spritz

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije