Čudesne ljekovite moći grožđa

Čudesne ljekovite moći grožđa

Čudesne ljekovite moći grožđa
  • Objavljeno: Petak, 03.10.2014.
  • Broj pregleda: 794
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakim istraživanjem provedenim na temu grožđa znanstvenici saznaju neku novu prednosti ove čudesne namirnice, odnosno glavnog ljekovitog sastojka resveratrola. Resveratrol je polifenol koji se nalazi u različitim vrstama namirnica, ali je kora crnog grožđa jedan od najboljih izvora. Upravo zbog toga se crno grožđe i crno vino smatraju jednim od najzdravijih namirnica.

No, ako planirate svakodnevno početi konzumirati crno grožđe ili crno vino, svakako se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.

Pospješuje mršavljenje

Većina stručnjaka će svim osobama koje vode borbu sa suvišnim kilogramima preporučiti da počnu konzumirati crno grožđe i crno vino. Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da resveratrol može pospješiti mršavljenje na dva načina: može dramatično smanjiti sposobnost stanica da pohranjuju masti (za otprilike 130%), a s druge strane može ubrzati razgradnju masti za čak 246%.

Štiti srce

Znanstvenici su ustanovili da resveratrol može pospješiti cirkulaciju krvi u tijelu, regulirati razinu krvnog tlaka i pospješiti dotok kisika u tjelesne stanice. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 10mg suplementa resveratrola dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

Štiti mozak

Istraživanja su pokazala da resveratrol može smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu i pomoći u prevenciji nakupljanja plaka, koji je povezan s povećanim rizikom od nastanka poremećaja pamćenja, naročito Alzheimerove bolesti.

Štiti kožu od raka

Brojna istraživanja su pokazala da resveratrol može značajno pomoći u liječenju različitih vrsta raka. Jedno istraživanje je pokazalo da resveratrol može pomoći u zaštiti kože od štetnih UVB zraka i na taj način pomoći u prevenciji raka kože.

Štiti od dijabetesa

Brojna istraživanja su pokazala da sva pozitivna djelovanja resveratrola. Smanjuju rizik i od nastanka dijabetesa tipa 2. Jednim istraživanjem su znanstvenici ustanovili da resveratrol može značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 čak i kod osoba koje pate do predijabetesa.

Ublažava kroničnu upalu u tijelu

Resveratrol ima protuupalno djelovanje, što je dodatan faktor zbog kojega resveratrol može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da resveratrol može pomoći u ublažavanju simptoma kronične upale u tijelu, kao što su kronični bolovi.

Ubrzava oporavak mišića

Zbog moćnog antioksidacijskog djelovanja, resveratrol može pomoći u smanjenju razine toksina i ubrzati oporavak mišića. Naročito djelotvornim se pokazao u smanjenju bolova u mišićima ako se uzima odmah poslije treninga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije