E 102 - Tartrazin
Sintetičko žuto azo-bojilo nalazi se u obojenim gaziranim pićima, instant pudinzima, mješavini za kolače, juhama, umacima, sladoledu, bombonima, žvakaćim gumama, marcipanu, džemu, želeu, marmeladi senfu, jogurtu, šamponima i kozmetici.
Čini se da tartrazin uzrokuje najviše alergijskih i/ili netolerantnih reakcija od svih azo-bojila, osobito među onima s aspirinskom netolerancijom i astmatičarima. Ostale reakcije mogu uključivati migrene, zamagljen vid, svrbež i rinitis.
Ne preporučuje se za djecu.
Mogući zdravstveni učinci
Dana 6. rujna 2007, britanska Food Standards Agency revidira savjete o određenim umjetnim aditivima u hrani, uključujući i E102.
Rezultati istraživanja ukazuju da konzumacija određenih umjetnih prehrambenih boja i konzervansa natrijeva benzoata je povezana s povećanjem hiperaktivnog ponašanja kod djece.
Sljedeći aditivi su testirani u istraživanjima:
Sunset yellow (E110) - boja pronađena u tikvicama
Azorubine (E122) - crvena boja u želeu
Tartrazin (E102) - nova boja za lizalice i gazirana pića
Ponceau 4R (E124) - crvena boja
Natrij benzoat (E211) - konzervans
Quinolin žuta (E104) - bojanje hrane
Allura crvena AC (E129) - narančasta/crvena boja hrane
Zbog problema s netolerancijom na tartrazin, SAD zahtijeva da njegova prisutnost bude prijavljena za hranu i lijekove.
Korištenje tartrazina je zabranjeno u Norveškoj, a bilo je i zabranjeno u Austriji i Njemačkoj dok zabranu nije poništila Europska unija.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345