Jeftino jelo koje svi vole: Francuski krumpir s kobasicama
Suprotno svom nazivu, francuski krumpir kakav je nama poznat nema nikakve veze s Francuskom niti kao takav postoji u tamošnjoj gastronomiji. Bez obzira na, to ovo je jelo poprilično popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naime, postoji sličan francuski recept, za jelo naziva tartiflette, koji se priprema sa slaninom i ostalim sličnim sastojcima, no ne zna se tko je točno došao na ideju da mu doda kobasice i kuhana jaja i prozove ga francuskim krumpirom.
Francuski je krumpir većinu svoje popularnosti stekao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća i zato je ovo jelo mnogima asocijacija na djetinjstvo i obroke iz obiteljskog doma. Lako se priprema, zasitno je i često se nađe na meniju nakon blagdana, kada imamo ostatke mesa ili kuhanih jaja koje bismo željeli potrošiti. U nastavku donosimo originalni recept za rustikalni francuski krumpir.
Sastojci:
- 8 krumpira (1 kg)
- 5 kuhanih jaja
- 2 para kobasica (vrsta po izboru)
- 750 ml kiselog vrhnja
- sol i papar
- muškatni oraščić (po želji)
- 300 grama ribane gaude
- biljno ulje
Priprema:
- Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na ploške debljine oko pola centimetra. U drugom loncu skuhajte i jaja i kobasice i narežite ih na kolutiće.
- U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Broj redova će ovisiti o dimenzijama lima za pečenje. Svaki red posolite i poparite.
- Preko svega prelijte kiselo vrhnje i pospite naribani sir. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 25 minuta.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!
- Brzinski cheesecake bez pečenja: Recept za kremastu tortu od sira sa sočnim preljevom od višanja
- Ukusan prilog uz meso: Jednostavan recept za restani krumpir
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345