Jeftino jelo koje svi vole: Francuski krumpir s kobasicama

Jeftino jelo koje svi vole: Francuski krumpir s kobasicama

Jeftino jelo koje svi vole: Francuski krumpir s kobasicama
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Suprotno svom nazivu, francuski krumpir kakav je nama poznat nema nikakve veze s Francuskom niti kao takav postoji u tamošnjoj gastronomiji. Bez obzira na, to ovo je jelo poprilično popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naime, postoji sličan francuski recept, za jelo naziva tartiflette, koji se priprema sa slaninom i ostalim sličnim sastojcima, no ne zna se tko je točno došao na ideju da mu doda kobasice i kuhana jaja i prozove ga francuskim krumpirom.

Francuski je krumpir većinu svoje popularnosti stekao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća i zato je ovo jelo mnogima asocijacija na djetinjstvo i obroke iz obiteljskog doma. Lako se priprema, zasitno je i često se nađe na meniju nakon blagdana, kada imamo ostatke mesa ili kuhanih jaja koje bismo željeli potrošiti. U nastavku donosimo originalni recept za rustikalni francuski krumpir.

Sastojci:

  • 8 krumpira (1 kg)
  • 5 kuhanih jaja
  • 2 para kobasica (vrsta po izboru)
  • 750 ml kiselog vrhnja
  • sol i papar
  • muškatni oraščić (po želji)
  • 300 grama ribane gaude
  • biljno ulje

Priprema:

  1. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na ploške debljine oko pola centimetra. U drugom loncu skuhajte i jaja i kobasice i narežite ih na kolutiće.
  2. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Broj redova će ovisiti o dimenzijama lima za pečenje. Svaki red posolite i poparite.
  3. Preko svega prelijte kiselo vrhnje i pospite naribani sir. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 25 minuta.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije