Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi

Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi

Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi
  • Objavljeno: Petak, 08.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Grah salata je brzi prilog koji se može napraviti od konzerviranog graha ili od onog koji sami skuhamo kod kuće, ovisno o osobnim preferencijama i dostupnosti sastojaka. Tradicionalno je čest prilog ručkovima koji uključuju ribu, a po izboru u njega možete dodati i ostalo povrće i mijenjati omjere sastojaka u dresingu po vlastitom ukusu.

Kada kuhate grah kod kuće, preporučuje se da ga namočite preko noći kako bi se skratilo vrijeme kuhanja i kako bi bio lakši za probavu. Nakon namakanja, grah se kuha otprilike 1 do 1,5 sat, ovisno o vrsti graha i željenoj teksturi.

Ova je zasitna namirnica poznata po svojim brojnim zdravstvenim koristima. Bogat je vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, uključujući željezo, folat, magnezij i kalij. Vlakna u grahu pomažu u regulaciji probave, smanjenju razine kolesterola i održavanju osjećaja sitosti, što može biti korisno za kontrolu tjelesne težine.

Sastojci:

  • 400 g kuhanog graha
  • 1 crveni luk
  • maslinovo, bučino ili suncokretovo ulje po ukusu
  • alkoholni, jabučni, rižin ili drugi ocat po ukusu
  • sol po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • svježi peršin ili korijander za posipanje (opcionalno)

Priprema:

  1. Ako koristite konzervirani grah, isperite ga pod vodom i stavite ga u zdjelu. Ako ga sami kuhate, skuhajte ga do željene mekoće i isto ga stavite u zdjelu.
  2. Nasjeckajte crveni luk i dodajte ga u grah.
  3. Grah i luk prelijte dresingom od ulja i octa.
  4. Lagano promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
  5. Posolite i popaprite po ukusu.
  6. Po želji, poslužite posipano svježim peršinom ili korijandrom.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije