Izvori kalcija

Izvori kalcija

Izvori kalcija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.05.2012.
  • Broj pregleda: 29.818
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi smo već čuli da je mlijeko odličan izvor kalcija, koji je jedan od najvažnijih elemenata našeg tijela. Taj mineral našem tijelu pomaže kod održavanja čvrstih i zdravih kostiju i zubi, a također pomaže kod poboljšanja kardiovaskularnog sustava i rada mišića.

Također ste vjerojatno čuli da je hladno mlijeko najbolji način da dobijete prijeko potreban kalcij. To je istina, jedna čaša mlijeka ima oko 300mg kalcija. Razmislite o odabiru mlijeka od krava hranjenih isključivo travom jer je jedno istraživanje pokazalo da ima odličan utjecaj na zdravlje srca.

Preporučeni dnevni unos kalcija za osobe od 19 do 50 godina je 1000mg. Adolescenti, starije osobe i trudnice trebaju različite količine kalcija.

Provjerite koje su namirnice bogate kalcijem, a nisu mlijeko!

Međutim, što ako niste ljubitelj mlijeka? Na sreću, mlijeko nije jedini izvor kalcija. Donosimo vam namirnice koje su također bogate kalcijem, uključujući vegetarijanske i veganske vrste namirnica. Samo budite sigurni da uz sve to unosite dovoljnu razinu vitamina D jer ga tijelo treba kako bi apsorbirao kalcij. Postoji određena tvrdnja da tijelo ne može putem namirnica dobiti dovoljnu razinu vitamina D, već da nam trebaju i dodaci prehrani. Međutim, vitamin D možete pronaći u masnoj ribi koja je bogata i drugim hranjivim tvarima.

Kelj

Ne treba vam više poticaja da počnete jesti kelj. Jedna šalica kelja sadrži 90mg kalcija. To znači da salata od 3.5 šalice kelja pruža više kalcija od jedne šalice mlijeka.

Naranče

Iako je ovaj agrum poznat kao odličan izvor vitamina C, jedna naranča sadrži 60mg kalcija.

Sardina

85g sardine, konzervirane u ulju s kostima, sadrži impresivnih 325mg po porciji, odnosno 33% potrebne dnevne doze.

Sojino mlijeko

To je alternativna verzija mlijeka, koja također ima 300mg kalcija u jednoj šalici.

Provjerite što nismo znali o kalciju!

Zobena kaša

Stručnjaci će često preporučiti zobenu kašu za doručak. Odličan je izvor vlakana, a 35mg zobene kaše sadrži oko 105mg kalcija.

Sjemenke sezama

30g sezamovih sjemenki sadrži čak 280mg kalcija, gotovo jednako kao cijela čaša mlijeka.

Sir

Sir je mliječni proizvod, što znači da će sadržavati i kalcij. Postoje razne vrste sireva, a najbolji izvor kalcija su švicarski sir koji u 30g ima 270mg kalcija i mozzarella koja u 30g ima 200mg kalcija. Ukoliko ste ljubitelj parmezana, odlična je vijest da samo 1 žlica parmezana sadrži 70mg kalcija. Pripazite s konzumiranjem sira jer prevelika količina može značiti nepotreban unos dodatnih kalorija.

Soja

Jedna šalica kuhane soje, bez soli, sadrži 261mg kalcija.

Bademi

30g badema sadrži 80mg kalcija, a pomaže kod smanjenja tjelesne težine, kolesterola i reguliranja krvnog šećera. Bademe konzumirajte u umjerenim količinama jer je bogat kalorijama i mastima.

Losos

Već znamo da je losos hranjiva riba, puna zdravih masti i bjelančevina. 85g lososa, konzerviranog u ulju s kostima, sadrži 181mg kalcija. Stručnjaci preporučuju da jedete i kosti.

Saznajte zašto je kalcij toliko važan!

Bijeli grah

Samo pola šalice bijelog graha sadrži čak 100mg kalcija.

Jogurt

225g običnog nemasnog jogurta će vam osigurati 415mg kalcija, što je više od mlijeka i čini 42% preporučenog dnevnog unosa. Samo pripazite da konzumirate običan jogurt jer oni s raznim okusima u sebi najčešće sadrže dodatne šećere i bojila, što nije zdravo.

Sušene smokve

Ukoliko ste raspoloženi za nešto slatko, sušena smokva je odličan odabir. Samo 2 suhe smokve sadrže 55mg kalcija, a također su bogate vlaknima i željezom.

Bijela repa

Jedna šalica kuhane bijele repe sadrži gotovo 200mg kalcija. Ukoliko za ručak pojedete 2 šalice repe, unijet ćete više nego što biste unijeli jednom šalicom mlijeka.

Rukola

Samo jedna šalica rukole sadrži 125mg kalcija. Salata koja se sastoji od 3 čaše rukole će zadovoljiti 40% vaše dnevne potrebe za kalcijem.

Brokula

Brokula je definitivno na listi najzdravijeg povrća. Osim što ima odlične pogodnosti za cjelokupni organizam, samo jedna šalica kuhane brokule će vam osigurati 180mg kalcija.

Tofu

Jedna porcija tvrdog tofua s kalcijevim sulfatom (provjerite na sastavu proizvoda) će vam osigurati oko 250mg kalcija.

Istražite zdravstvene prednosti kalcija!

Suncokretovo sjemenje

30g suncokretovih sjemenki ima 50mg kalcija, stoga uživajte u grickanju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije