Je li sigurno jesti tekući žumanjak? Evo što kažu stručnjaci

Je li sigurno jesti tekući žumanjak? Evo što kažu stručnjaci

Je li sigurno jesti tekući žumanjak? Evo što kažu stručnjaci
  • Objavljeno: Srijeda, 31.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jaja na oko i meko kuhana jaja često se nađu na stolu za doručak, a većina voli umakati kruh u žumanjak. Iako su ukusni, jesu li tekući žumanjci sigurni za jesti? Postoje određeni rizici, tvrde nutricionisti.

Salmonela je jedan od rizika jedenja tekućih žumanjaka. Salmonela je bakterija koja može dospjeti u hranu ili vodu, a kada to učini, može uzrokovati razne vrste neugodnih nuspojava poput proljeva, groznice, zimice i u nekim slučajevima vodi do ozbiljnijih simptoma. Salmonela je znatno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani nego u kuhanim sastojcima.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da svaka hrana životinjskog podrijetla poput jaja, peradi, govedine i ribe, "ima šanse da bude kontaminirana salmonelom", objasnila je registrirana dijetetičarka Amanda Holtzer. "Zaključuju da nije sigurno jesti bilo koji od ovih proizvoda ako su sirovi ili nedovoljno kuhani".

Koliko dugo kuhati ili peći jaja?

"Ovo je dobro pravilo za zdrave odrasle osobe, kada pržite jaja, pržite ih najmanje dvije do tri minute", rekla je Holtzer. "Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti i ostati želatinasti. Žumanjak se uopće ne bi trebao tresti ili, ako volite tekuće, trebao bi se lagano tresti".

Ako imate termometar, provjerite je li jaje kuhano na temperature od 62°C do 70°C. Postoje i drugi koraci koje možete poduzeti kako biste sigurnije jeli tekuće žumanjke. "Pravilno skladištenje jaja može smanjiti rizik od zaraze", navodi Holtzer.

Osim toga, ako ćete jesti tekući žumanjak, najbolje je kupiti pasterizirana jaja. "To znači da su jaja prije pakiranja bila lagano zagrijana do te mjere da ubija sve opasne bakterije", tvrdi Holtzer. Procesom pasterizacije, objašnjava, jaja se ne kuhaju.

Važno je odbaciti jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom, upozorava Holtzer. Ako jaja nabavljate s farme, provjerite jesu li ljuske temeljito oprane prije kuhanja. Na kraju, operite ruke prije i nakon rukovanja sirovim jajima kako biste spriječili potencijalno širenje bakterija.

Tko ne smije jesti tekući žumanjak?

Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne bi se trebala previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka. "Iako su zasigurno izloženi većem riziku od bolesti izazvanih hranom, tekući žumanjci su obično sigurni za jesti", istaknula je registrirana dijetetičarka Kylene Bogden, suosnivačica FWDfuel-a.

"Jedine osobe od kojih tražimo da se suzdrže od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od 5 godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom". Općenito, sve dok niste imunokompromitirani, možete se osjećati prilično sigurno ako jedete tekuća jaja. Samo pazite da poduzmete sve mjere opreza.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije