Jaja

Jaja

Jaja
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Neki moji prijatelji, vegetarijanci prema načinu prehrane ne jedu jaja i griješe jako. Jer ako postoji namirnica koja zametku može dati sve nutritivno potrebno za njegov potpuni razvoj - onda je to jedino jaje. Pogledajte, pilić se rađa iz jajeta i staje na noge! Potpuno samostalno može nastaviti svoj daljnji život.

I sada u vrijeme nadolazećih blagdana, opet ćemo pohrliti prema tržnicama i kupovati jaja, prirediti ih na bezbroj načina, ali evo par naputaka i prisjećanja onoga što o ovaj namirnici moramo znati kako bismo potpuno sigurno uživali u njoj i jelima priređenim uz dodatak jajeta.

Nasuprot onome što mnogi misle jaja su niskokalorična namirnica (daju samo 140 kal/ 100 g). Jedno jaje sagorijevanjem daje samo 70 kal! Pozitivne osobine ove namirnice jesu: vrlo izdašan, a istodobno jeftin izbor visoko vrijednih proteina I izuzetno bogatstvo vitamina B12 I minerala.

Negativne osobine ove namirnice: viši sadržaj kolesterola, često su uzrok alergija izazvanih prehranom; mogu prenijeti salmonelu ako nisu dovoljno kuhana. Uloga jajeta je osigurati dovoljnu količinu proteina, minerala i vitamina piletu koje se unutar njega razvija, Usprkos brojnim napisima o opasnosti kolesterola i opasnosti zaraza salmonelom jaje ostaje široko rasprostranjen jeftin izvor čitavog niza nutritivnih tvari koje se u postupku kuhanja ne mijenja značajno, te je taj sadržaj sačuvan I nakon pripreme jajeta.

Kvaliteta proteina u jajetu je veća od onih sadržanih u mesu, jer sadrži veće količine aminokiselina, lizin, i metionin. Ove su aminokiseline esencijalne (ne mogu se sintetizirati u našem organizmu i moraju se uzeti putem hrane) i osnova su zdravog i pravilnog razvoja. Jaja sadrže brojne vitamine. Najviše se ističu prije spomenuti vitamin A, B1, B2 i posebno treba istaknuti da su jaja izuzetan izvor vitamina B12. Vitamin B12 je spoj koji osigurava pravilno iskorištavanje željeza I pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Nužan je za normalan rast i prehranu svih stanica.

Lecitin sadržan u žumanjku sadrži spoj kolin, a ta molekula sudjeluje u prijenosu masti u krvi, bitan je sastojak stanične membrane, a u obliku acetil-kolina sudjeluje u prijenosu signala među stanicama živčevlja. Iako se kolin stvara i u samom organizmu, tzv. Unutrašnjem endogenom sintezom dokazano je da unos svojevrsne količine kolina i putem odgovarajuće prehrane zaštitni faktor za zdravlje jetrenih stanica.

Stoga je jaje namirnica koja se preporučuje i osobama koje boluju od kroničnih bolesti jetre! Samo one koje pate od kamenca u žucovodima moraju izbjegavati jaja jer je dokazano da ta namirnica potiče nastanak grčeva u području žućne vrećice. Mnoge osobe izbjegavaju jaja, misleći da je to namirnica koja se teško razgrađuje i na neki način opterećuje probavni trakt. To je samo djelomično točno, jer uvelike ovisi o načinu pripreme jajeta. Najbolje se probavlja jaje kuhano 6-7 min, dok se najdulje razgrađuje pečeno jaje.

Koliko jaja možemo pojesti prije nego što kolesterol sadržan u žumanjku počinje predstavljati problem za organizam? Istraživanja na tom polju ističu da je ta "sigurna" granica sačuvana ako se tjedno ne jede više od 4 jaja. Jedno jaje teži oko 55g i u njemu je sadržano oko 7 g protein te 6 g masti. Od tih masti manje od dva grama čine zasićene masne kiseline. Jedno žumance daje oko 270 mg kolesterola a u većini europskih zemalja preporučeno je konzumirati do 350 mg kolesterola na dan.

Realno gledajući, kolesterol koji se unosi putem hrane trebao bi biti manji element za opću zabrinutost kad su u pitanju bolesti srca i krvnih žila. Veću zabrinutost zapravo stvara kolesterol koji se sam stvara I sintetizira endogeno, u našem organizmu - točnije u jetri. Dokazano je da egzogeni, vanjski kolesterol čine samo manji dio kolesterola koji cirkulira u krvi. U organizmu postoje vrlo pomno razrađeni mehanizmi obrane od suviška kolesterola.

Kada je ukupna količina kolesterola unesena prehranom povećana, u zdravom organizmu nastupa smanjenje endogene sinteze. Stoga možemo istaknuti da je količina relativno visokog kolesterola sadržanog u žumanjku jajeta opasna samo za one osobe koje već imaju povećanu koncentraciju kolesterola u serumu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije