Konoplja - tabu biljka ili biljka budućnosti?

Konoplja - tabu biljka ili biljka budućnosti?

Konoplja - tabu biljka ili biljka budućnosti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.11.2013.
  • Broj pregleda: 2.739
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konoplja - Cannabis sativa  je jedna od prvih biljaka koje je čovjek kultivirao još prije više od 10.000 godina.  Do 19 .stoljeća konoplja je bila nezamjenjiva  sirovina u tekstilnoj, prehrambenoj, građevinskoj i pomorskoj industriji. Na konopljinom papiru ispisane su prve stranice Biblije, iscrtane su prve pomorske karte, na platnima od konoplje slikali su velikani poput Rembranta i Van Gogha.

Iako je procijenjeno da postoji više od 20.000 različitih načina za korištenje ove biljke, zbog  psihoaktvne tvari THC koju sadrži -  ova je biljka došla na zao glas početkom prošlog stoljeća te je njena uporaba znatno smanjena. Zabranjena je sadnja bilo koje vrste konoplje iako industrijska konoplja nema nikakva opojna svojstva.

Razlika između industrijske i indijske konoplje, popularno prozvane marihuana,  je u količini THC-a. THC je kratica za spoj tetrahidrokanabinol - glavnu psihoaktivnu tvar pronađenu u biljci konoplje.

Industrijska konoplja sadrži manje od 0,2 % tetrahidrokanabinola odnosno THC-a i nema opojna svojstva odnosno NIJE droga. Kao i kod nikotina i kofeina, glavna funkcija THC-a u biljci konoplje je prirodna zaštita same biljke od štetočina.

Zahvaljujući razvoju svijesti, bržoj i lakšoj razmjeni informacija koje nam omogućava moderna tehnologija, trendovi se lagano okreću u korist ove doista božanske biljke pa je od prošle godine  i u Hrvatskoj ponovo dopušteno uzgajati industrijsku konoplju - Cannabis sativa L u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje.

Najveći uzgajivač industrijske konoplje u Hrvatskoj je tvrtka HERBIO PULS.


Tvrtka se od 2012.godine bavi proizvodnjom hladno prešanih, nerafiniranih ulja i brašna. To su ulja i brašna vrhunske kvalitete koja se dobivaju hladnim prešanjem sjemenki bez ikakve dodatne prerade.

Osim same prerade, tvrtka se bavi i proizvodnjom samog sjemena industrijske konoplje. Industrijska konoplja je jedna od rijetkih biljaka koja se uzgaja bez pesticida jer nema poznatih štetnika, a oprašuje se vjetrom te je kao takva savršena za eko-uzgoj.

Poseban cilj zaposlenika  tvrtke Herbio puls je  edukacija hrvatskih poljoprivrednika, prvenstveno o samoj biljci industrijske konoplje, te koliko je jednostavna za sadnju i na kraju krajeva puno isplativija od ostalih kultura.

Ulje konoplje

Od svih hladno prešanih ulja, ulje konoplje je najbolji  "čistač" organizma.

Konopljino ulje je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina. 

To su esencijalne masne kiseline koje čovjek ne može sam proizvesti i stoga ih je nužno unositi u svakodnevnoj prehrani , a vrlo su bitne za rad krvožilnog sustava, srca i mozga. 

Ulje konoplje izuzetno je zdravo jer pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol do 65%, ima jaka antioksidacijska svojstva te ima jaka antimikrobna i prootuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače.

Ulje konoplje također pomaže kod problema menopauze, dijabetesa i sprečava razvoj dijabetesa tipa 2, bubrežnih oboljenja, gastritisa i reumatoidnog artritisa, hemeroida, autoimunih bolesti (alergija), zdravlja kože, kose i noktiju, jača koncentraciju i pamćenje.

Konopljin proteinski prah

Koristi se kao dodatak prehrani  za svakog tko se brine za svoje zdravlje, jer su proteini vrlo bitni u svakodnevnoj prehrani, esencijalni su dio organizma i sudjeluju u gotovo svim staničnim procesima. Koristi se za oporavak mišića nakon treninga, izgradnju mišićne mase, gubitak težine jer duže održava osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za šećerom.

Proteine konoplje mogu koristi svi se koji se sportom  bave profesionalno ili rekreativno,bodybuildingom, ženskim fitnessom. Koriste ga vegani i vegetarijanci, kao i svi oni koji žele izgubiti na težini

Konopljino brašno

Dobiveno iz sjemenki konoplje prirodni je izvor ulja, proteina i dijetalnih vlakana.

Bogato je esencijalnim masnim kiselinama kao što su omega 3 koje tijelo ne sprema kao salo i ima idealan omjer omega 6 prema omega 3 masnim kiselinama (3:1), nužno potrebnim za zdravlje, mozak, cirkulaciju, srce, kosu, kožu, zglobove i imunitet.

Konopljino brašno se ne diže i nema glutena i stoga nije brašno koje se može koristiti u kruhu samostalno, te bi se trebalo miješati s ostalim brašnima, osim ako radite plosnati kruh ili kreker.  U omjeru 3:1 dobit ćete teški kruh, dok omjerom 7:1 dobivate klasični kruh sa mrvicama konoplje u njemu.

Odmašćena konoplja je također odlična za pivovare koje bi željele stvoriti konopljino pivo.

Dodatne informacije potražite na www.herbioplus.com. Sve proizvode možete naručiti na Vitashop.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije