Jednostavni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti

Jednostavni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti

Jednostavni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.11.2014.
  • Broj pregleda: 465
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje jednostavni načini pomoću kojih možete spriječiti nastanak različitih bolesti, uključujući i Alzheimerovu bolest. Možete ostati savršeno zdravi cijeli život, samo ako dovoljno rano počnete brinuti o svojem zdravlju.

Da je prevencija Alzheimerove bolesti tako jednostavna, zar onda nitko zapravo ne bi od nje ni patio? Možda vam se ne čini logičnim, ali uistinu jest jednostavno.

Donosimo vam korake za koje je znanstveno dokazano da mogu pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti. To ne znači da će vas ovo potpuno zaštiti od Alzheimerove bolesti, već da ćete rizik svesti na minimum.

Svakodnevno konzumirajte cimet

Samo jedna žličica dnevno ovog ukusnog začina može pomoći u smanjenju proizvodnje proteina u mozgu koji su vodeći uzročnici Alzheimerove bolesti. Za cimet je dokazano da krije brojne zdravstvene prednosti, stoga uistinu nema razloga da ga ne počnete svakodnevno konzumirati.

Pijte sok od jabuke

Sok od jabuke pospješuje proizvodnju spojeva u mozgu koji su povezani s pamćenjem,učenjem, raspoloženjem i radom mišića. No, pazite da pijete sok od organski uzgajanih jabuka, jer su pesticidi zadnje što želite u svojem tijelu.

Pijte kavu

S kavom budite umjereni, ali ju svakako pijte. Ona ima protuupalno djelovanje koje može smanjiti razinu kolesterola u tijelu i nakupljanje plaka u mozgu. Jedno istraživanje je pokazalo kako osobe koje dnevno piju 3 do 5 šalica kave smanjuju rizik od nastanka demencije za čak 65%. To je uistinu izniman postotak, stoga vrijedi probati.

Socijalizirajte se

Socijalizacija je važna za svaki dio vašeg života, a naročito za zdravlje. Istraživanja su pokazala kako socijalizacija može pospješiti kognitivne sposobnosti. Trebate imati krug ljudi u čijem društvu uživate i koji vas čine sretnima.

Zaštite vid

Oči su dobar pokazatelj toga kako vaš mozak funkcionira. Zaštita vida i zdravlja očiju je ključna za zaštitu zdravlja mozga. Prevencija gubitka vida može smanjiti rizik od nastanka demencije za čak 63%. Osnovni koraci prevencije su zaštita od sunca i redovito odmaranje očiju.

Meditirajte

Meditacija će smanjiti razinu krvnog tlaka i stresa. Također može pospješiti cirkulaciju krvi na području mozga, zbog čega znanstvenici vjeruju kako može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti. Meditacija je dobra za psihičko i fizičko zdravlje, a nakon nekog vremena učenja i vježbanja postat će neizostavan dio vašeg dnevnog rituala.

Jedite mediteransku prehranu

Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem, ribom, voćem, povrćem, orašastim plodovima, uz malo crnog vina i maslinovog ulja, može smanjiti rizik od nastanka demencije za 50%. Mediteranskom prehranom ćete povećati unos antioksidanata koji štite zdravlje cijelog tijela, uključujući i mozga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije