Kako prilikom kupnje izabrati najbolji avokado?

Kako prilikom kupnje izabrati najbolji avokado?

Kako prilikom kupnje izabrati najbolji avokado?
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste ljubitelj avokada, vjerojatno vam je dobro poznato ono razočaranje kada ga razrežete i ugledate nepoželjnu mrežu smeđih vijuga. Ili, možda ste danima čekali da sazre pretvrdi avokado, a onda propustili priliku pojesti ga u idealnom trenutku nakon čega je brzo propao. To nije ništa čudno, avokado je zaista osjetljiv plod, ali upravo zato je važno znati kako izabrati najkvalitetniji.

Naučite prepoznati idealnu boju

Nezreli avokado je svijetlo zelene boje, a kako sazrijeva kora mu postaje sve tamnija dok na kraju ne poprimi gotovo crnu boju. Ako kupujete avokado i planirate ga iskoristiti tijekom iduća dva dana, tada izaberite onaj s tamno zelenom korom. Ako ga ne planirate iskoristiti tako brzo, onda je najbolji avokado sa svijetlo zelenom korom kojem će trebati nekoliko dana da omekša.

Savjet: Nezreli avokado čuvajte na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku. Kad omekša, stavite ga u hladnjak kako biste usporili proces zrenja i spriječili truljenje.

Malo ga stisnite u ruci

Najbolji način da provjerite stupanj zrelosti većine voćki je da ih lagano stisnete. Nezrelo voće je prilično tvrdo, a prezrelo će se prelako preoblikovati i prilikom nježnog stiskanja. Dodatno, kad je riječ o avokadu, ako pod prstima osjetite da je njegovo meso kašasto ili da se odvaja od kore - to može ukazivati na trulež iznutra.

Odvagnite svoje opcije

Dok držite u ruci avokado, razmislite o njegovoj težini. Kao i kod većine voća, veća masa je dobar znak kvalitete mesa. Avokado koji je lakši nego što očekujete može biti osušen i truo iznutra. Također, čvrsto, teško voće vjerojatno je svježije i u boljem stanju.

Provjerite mrlje na površini

Još jedna brza vizualna provjera za odabir najboljeg avokada je pregled kore - potražite uočljive znakove oštećenja. Različite mrlje i natučeni dijelovi mogu biti znak da će meso avokada biti brašnasto i/ili smeđe.

Izaberite onaj s netaknutom peteljkom

Ne morate tražiti avokado s dugom peteljkom, ali očuvan mali dio na vrhu, na mjestu gdje se spajaju stabljika i plod, bitan je za sporo, ravnomjerno sazrijevanje. Djeluje kao fizička barijera za održavanje unutrašnjosti voća vlažnom i sprječava oksidaciju, odnosno sušenje uslijed izloženosti zraku. Peteljku ostavite netaknutom što je duže moguće kako biste zadržali kvalitetu svojeg avokada.

Peteljka može biti još jedan koristan pokazatelj stupnja sazrijevanja. Kada su plodovi zreli i spremni za branje, lako će se i brzo osloboditi peteljke. Ako je ona čvrsta i teško se uopće pomiče, tada imate posla s manje zrelim plodom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije