Mesne okruglice u bogatom umaku uz koje savršeno ide pire krumpir

Mesne okruglice u bogatom umaku uz koje savršeno ide pire krumpir

Mesne okruglice u bogatom umaku uz koje savršeno ide pire krumpir
  • Objavljeno: Subota, 16.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mesne okruglice u bogatom smeđem umaku uz prilog pire krumpira čine savršen ručak. Smeđi umak se na engleskom govornom području zove gravy i radi se od sokova koji ostaju u tavi nakon pečenja mesa uz još neke dodatke. Također se može aromatizirati raznim začinima, ovisno o tome uz što se poslužuje.

Mesne okruglice pripremljene na ovaj način su zapravo švedski recept koji uz dodatak gravy umaka dobiva američko ruho. U tradicionalnoj se švedskoj verziji još poslužuje i džem od brusnica čija kiselkastost ovom jelu daje još jednu dimenziju. Ako tražite načine kako pripremiti što bolji pire krumpir, obratite pozornost na ove greške koje možda radite u njegovoj pripremi.

Sastojci:

Za okruglice:

  • 125 g krušnih mrvica
  • 125 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/3 žličice soli
  • 1/4 žličice crnog mljevenog papra
  • 1 manji luk
  • 500 g mljevene junetine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 2 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršina
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žličice maslinovog ulja

Za umak:

  • 80 g maslaca
  • 60 g glatkog brašna
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml goveđeg temeljca
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 2 žličice soja umaka
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice s mlijekom, jajetom, češnjakom, soli, paprom i začinima.
  2. Ostavite mlijeko da se upije u krušne mrvice najmanje 10 minuta.
  3. Nakon što se mlijeko upilo, dodajte luk, meso i peršin. Dobro izmiješajte rukama da se sjedini.
  4. Meso razvaljajte u oko 24 male loptice ili 16 većih loptica.
  5. Zagrijte 1 žlicu maslaca i 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Ispržite okruglice, prebacite na topli tanjur i prekrijte folijom.
  6. Dodajte maslac u istu tavu i pustite ga da se rastopi.
  7. Umiješajte brašno dok se ne otopi i dobije smeđu boju.
  8. Ulijte temeljac, vrhnje, soja umak i senf. Zakuhajte i začinite solju i paprom po ukusu. Umak dobro promiješajte da se svi okusi sjedine.
  9. Nastavite kuhati dok se ne zgusne.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije