Pinca u obliku pletenice: Spremite ovaj odličan recept jer su još samo dva tjedna do Uskrsa!

Pinca u obliku pletenice: Spremite ovaj odličan recept jer su još samo dva tjedna do Uskrsa!

Pinca u obliku pletenice: Spremite ovaj odličan recept jer su još samo dva tjedna do Uskrsa!
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pinca je tradicionalni slatki kruh koji se u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri obično priprema za uskršnje blagdane. Taj se običaj može naći i u drugim dijelovima Hrvatske te u susjednim regijama poput onih u Sloveniji i Italiji. U nekim se hrvatskim regijama naziva i sirnicom, iako u njoj nema sira, a to je zato što se prije korištenja kvasaca kakve danas poznajemo bujanje poticalo kiselim, to jest, usirenim tijestom.

Pinca se obično priprema od brašna, jaja, mlijeka, šećera, maslaca, suhog voća poput suhih grožđica te začina poput vanilije ili limunove korice. U katoličkoj se kulturi, uz ostalu hranu, nosi u crkvu na blagoslov. Nakon toga se jede za uskršnji doručak ili kao desert tijekom blagdana. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za domaću pincu u obliku dekorativne pletenice.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • prstohvat soli
  • korica limuna ili naranče (opcionalno)
  • grožđice (opcionalno)

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, zatim u njega dodajte suhi kvasac i malo šećera. Ostavite da se kvasac aktivira, oko 10 do 15 minuta.
  2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, preostali šećer, prstohvat soli i koru limuna ili naranče ako ih koristite. Dodajte omekšali maslac i jaja te mlijeko s aktiviranim kvascem. Ako želite, u tijesto možete umiješati i grožđice.
  3. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte malo brašna ili mlijeka ako je tijesto previše suho ili premekano.
  4. Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen, otprilike 1 do 2 sata.
  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, premijesite ga kako biste izbacili zrak i oblikujte pletenicu.
  6. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela i oblikujte ih u valjke. Pletenicu napravite pletenjem tih valjaka.
  7. Položite pletenicu na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da odmori još 30 do 60 minuta.
  8. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  9. Prije pečenja, pletenicu možete premazati razmućenim jajem za sjajnu koricu.
  10. Pecite pincu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 40 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije