Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!

Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!

Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Musaka je jedno od najpoznatijih grčkih jela - složenac koji se u originalu sastoji od mljevenog janjećeg mesa i slojeva narezanog patlidžana, prelivenih bešamel umakom. Naravno, postoji više varijanti ovog jela pa se tako janjetina ponekad zamijeni junetinom i miješanim mljevenim mesom dok se patlidžani mogu zamijeniti tikvicama ili krumpirom.

Ovaj put donosimo recept za verziju s krumpirom, koja je odličan izbor za one koji baš ne vole patlidžan ili jednostavno vole krumpir. Radi jednostavnosti, umjesto bešamel umaka koristi se preljev od jaja i mlijeka. Kad pogledate popis sastojaka, uvjerit ćete se da ih sve već imate u svojoj kuhinji pa nema razloga da ovaj recept ne isprobate odmah.

Za slaganje slojeva musake ne treba puno truda i nakon što to napravite, sve ostalo je na vašoj pećnici. Musaka se peče otprilike sat vremena na 200 °C, a nakon toga je vrijeme za čisti užitak!

Sastojci:

  • ulje
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • sol i začini po ukusu
  • 1 kg krumpira
  • 3 jaja
  • 150 ml mlijeka

Priprema:

  1. Krumpire ogulite i narežite na šnite debljine oko pola centimetra. Stavite ih u zdjelu, nauljite, posolite i začinite po ukusu.
  2. Na malo ulja prodinstajte luk, zatim češnjak i meso. Meso ne morate termički obrađivati do kraja jer će se ionako zapeći u pećnici. Začinite po ukusu.
  3. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite dno vatrostalne posude i posložite prvi red krumpira i na njega rasporedite meso. Ponovite dok ne potrošite sastojke.
  4. Na kraju, zalijte preljevom od jaja i mlijeka u koji možete dodati i malo muškatnog oraščića koji se lijepo slaže uz krumpir.
  5. Poklopite ili prekrite aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Nakon skidanja folije ili poklopca nastavite peći dok ne dobije zlatno-smeđu boju (još 15 minuta).

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije