Najbolje povrće i voće za prosinac

Najbolje povrće i voće za prosinac

Najbolje povrće i voće za prosinac
  • Objavljeno: Utorak, 01.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje povrće

Brokula

Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće. Kako biste u brokuli uživali na malo drugačiji način, svakako isprobajte zapečenu brokulu s češnjakom.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način. Svakako probajte prokulice sa slaninom.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo ovu ukusnu pitu od govedine i kupusa.

Mrkva

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija. Mrkva je odlična za pripremu različitih vrsta jela, a svakako probajte ova ukusna peciva od mrkve i sira.

Cvjetača

Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Cvjetaču je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima. Probajte cvjetaču na jedan potpuno drugačiji način i pripremite ove ukusne odreske od cvjetače.

Celer

Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih juha i jako dobro se slaže s voćem, stoga svakako probajte ovu laganu juhu od celera i kruške.

Špinat

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Špinat je odličan za pripremu salate, stoga predlažemo ovu toplu salatu od cikle i špinata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije