5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme različitih jela od tikvica

5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme različitih jela od tikvica

5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme različitih jela od tikvica
  • Objavljeno: Petak, 12.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Tikvice su izvrsna namirnica - niskokalorična, zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu. Jedna od glavnih prednosti im je, barem prema našem mišljenju, to što su neutralnog okusa pa mogu poslužiti kao osnova za pripremu širokog raspona jela, od neobičnih lazanja od tikvica pa sve do popularnih polpeta od tikvica.

S dolaskom toplijih dana, čak i prije početka sezone, vraćaju nam se na dnevne menije. Mnogi ih pripremaju, no čini se da mnogu u tome i griješe, a ovo je popis najčešćih pogrešaka. Dobra je stvar to da ih je vrlo lako izbjeći, što će rezultirati kvalitetnijim i ukusnijim obrocima.

1. Pržite ih ili pečete na preniskoj temperaturi

Tikvice sadrže visoki udio vode koju otpuštaju prilikom termičke obrade. Ako temperatura nije dovoljno visoka, one će se u toj vodi najprije početi kuhati i to će utjecati na njihovu teksturu i okus. Osim toga, prilikom prženja ili pečenja na preniskoj temperaturi upit će previše ulja. Birajte srednje visoku temperaturu kako biste postigli najbolji rezultat.

2. Predugo ih termički obrađujete

Termička obrada tikvica treba biti pažljivo kontrolirana. Tikvice su jedna od onih vrsta povrća koje se u vrlo kratkom vremenu transformira iz nedovoljno kuhanog u prekuhano, a ako se to dogodi, nemate puno izbora nego ih pretvoriti u juhu od tikvica. Zato, osim na temperaturu, pazite na vrijeme i obavezno ih okrenite barem jednom tijekom prženja ili pečenja.

3. Ne uklanjate višak tekućine

Nakon što narežete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih iscijedite ili posušite kuhinjskim papirom kako biste uklonili višak tekućine prije pečenja ili kuhanja. Preskakanje ovih koraka može dovesti do vodenastog jela, a to sigurno ne želite.

4. Zaboravljate na začine i dodatke

Tikvice imaju neutralan okus i mogu biti bezokusne ako im se ne dodaju začini ili začinsko bilje. Dodavanje svježeg ili sušenog bosiljka, origana ili peršina može itekako poboljšati okus tikvica, ali razmislite i o dodavanju češnjaka, luka, paprike i drugih omiljenih začina kako biste obogatili okus jela.

5. Ne jedete ih sirove

Tikvice mogu biti odlična baza za različite salate jer zaista - zašto ih ne bismo jeli sirove? Manje tikvice su obično čvršće i blago slatkastog okusa pa su najbolji izbor u ovom slučaju. Jedina negativna strana bi moglo biti to što zaista jesu neutralnog okusa pa u tom smislu neće puno doprinijeti salati. No, zanimljiv dresing će vrlo lako riješiti taj problem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije