Slanutak - zdravstvene prednosti i 5 najboljih recepata

Slanutak - zdravstvene prednosti i 5 najboljih recepata

Slanutak - zdravstvene prednosti i 5 najboljih recepata
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Slanutak je mahunarka iz porodice graha, a odlikuju ga orašast okus i kremasta tekstura.

Slanutak bi se trebao nalaziti u jelovniku svake osobe koja se želi zdravo hraniti jer na 100 grama sadrži 364 kalorije, 19 grama proteina i 17 grama vlakana. Osim toga, slanutak sadrži mnogo željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina.

Zdravstvene prednosti slanutka

Slanutak i dijabetes

Slanutak pomaže u kontroli šećera u krvi. Ima nizak glikemijski indeks što znači da tijelo polako apsorbira i probavlja slanutak. Osim toga, slanutak sadrži amilozu, vrstu sporo-probavljivog škroba. Zahvaljujući navedenim svojstvima slanutak pomaže da se šećer i inzulin u krvi ne povećaju prebrzo, zbog čega je slanutak dobar za osobe s dijabetesom.

Slanutak i probava

Slanutak sadrži puno dijetalnih vlakana, pogotovo topivih vlakana koja se nazivaju rafinoza. Dobre bakterije u crijevima razgrađuju rafinozu što znači da ga debelo crijevo može polako probavljati. Istraživanja su otkrila da veća konzumacija slanutka može olakšati probavu i osigurati redovitu stolicu.

Slanutak i kolesterol

Istraživanja su pokazala da slanutak u prehrani može pomoći u snižavanju kolesterola tako što smanjuje ukupni i loš (LDL) kolesterol. Zahvaljujući tom svojstvu, konzumacijom slanutka smanjujemo rizik od nastanka srčanih bolesti.

Slanutak i rak

Slanutak čak može pomoći smanjiti rizik od karcinoma. Prilikom konzumiranja slanutka, ljudski organizam stvara masnu kiselinu butirat. Istraživanja su pokazala da ta masna kiselina pomaže u eliminaciji bolesnih i umirućih stanica, što može smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva. Slanutak sadrži i druge spojeve koji pomažu u borbi protiv raka, kao što su likopen i saponin.

Slanutak i kosti

Slanutak, poput ostalih mahunarki, sadrži kalcij, magnezij, vlakna i druge hranjive sastojke koje potiču zdravlje kostiju. Ipak, prije konzumacije je sušeni slanutak potrebno namočiti i isprati kako bismo s njega skinuli tvari koje se nazivaju fitati, a koje mogu umanjiti apsorpciju kalcija u slanutku.

Slanutak i mentalno zdravlje

Slanutak sadrži kolin, hranjivu tvar koja pomaže u stvaranju kemikalija važnih za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića te ostale aktivnosti mozga i živčanog sustava. Redovitom konzumacijom slanutka možete poboljšati svoje mentalno zdravlje.

Kako pripremiti i konzumirati slanutak?

Slanutak možete koristiti u raznim salatama i ukusnim varivima ili pripremiti popularan namaz od slanutka – hummus.

Možete ga kupiti već skuhanog u konzervi ili sušenog. Sušeni je slanutak potrebno preko noći ostaviti potopljenog u vodi, a zatim ga isprati i skuhati.

Najbolji recepti sa slanutkom

Kremasta juha od slanutka

Ova ukusna juha je jednostavna za pripremu i savršen odabir kada poželite pojesti nešto na žlicu. Recept za kremastu juhu od slanutka potražite klikom na link ili na fotografiju.

Falafel kuglice

Falafel kuglice je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće, a možete ih poslužiti kao prilog mesu, u salati ili sendviču. Recept za falafel kuglice potražite klikom na link ili na fotografiju.

Prženi slanutak

Prženi slanutak je idealan kada želite između obroka ili uz najdražu seriju grickati nešto zdravo. Recept za prženi slanutak potražite klikom na link ili na fotografiju.

Domaći hummus

Hummus je zdrava alternativa mnogim umacima, a savršeno ide uz svako povrće! Sadrži optimalan izvor bjelančevina, biljnih masnoća i ugljikohidrata. Recept za hummus potražite klikom na link ili na fotografiju.

Humus od tamne čokolade

Osim u slanim kombinacijama, slanutak možete koristiti i u slatkim jelima. Odličan primjer je ovaj humus od tamne čokolade koji možete koristiti umjesto klasičnog čokoladnog namaza. Recept za humus od tamne čokolade potražite klikom na link ili na fotografiju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije