Što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani?

Što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani?

Što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada razina kolesterola postane toliko visoka da ugrožava zdravlje, liječnici u većini slučajeva propišu lijekove za smanjenje razine kolesterola – statine. Istraživanja su pokazala da gotovo 30% osoba starijih od 40 godina uzimaju statine. No, to ne znači da smiju jesti sve što požele.

Veliki broj ljudi vjeruje da ne treba paziti na prehranu ako uzimaju statine. No, znanstvenici su ustanovili da usvajanjem zdravijih prehrambenih navika i povećanjem fizičke aktivnosti možete smanjiti potrebu za lijekovimai povećati njihovu djelotvornost.

Pratite mediteranski tip prehrane

Mediteranska prehrana se temelji na povećanom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, maslinovog ulja, mahunarki i ribe. Dokazano je da ovaj tip prehrane smanjuje razinu lipida u krvi i rizik od nastanka srčanih bolesti. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da mediteranska prehrana smanjuje rizik od nastanka srčanog udara za čak 30%.

Isprobajte Mediteransku dijetu!

Smanjite unos ugljikohidrata

Prekomjeran unos ugljikohidrata može povećati rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa, povišene razine kolesterola i triglicerida. Istraživanja su pokazala da osobe čija se prehrana temelji na smanjenom unos ugljikohidrata, čak dvostruko rjeđe moraju uzimati lijekove za regulaciju kolesterola.

Smanjite unos šećera

Kada smanjujete unos šećera, onda pripazite i na skrivene izvore šećera. Naime, šećer pronalazimo u nizu različitih namirnica, od slatkih jogurta pa sve do pahuljica za doručak. Istraživanja su pokazala da smanjenjem unosa šećera možete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Istražite kako avokado pomaže u regulaciji kolesterola!

Izbjegavajte grejp

Grejp i sok od grejpa mogu negativno utjecati na djelovanje statina. Naime, istraživanja su pokazala da grejp sadrži spojeve koji mogu uzrokovati previsoku razinu statina u krvi i povećati rizik od nastanka toksičnosti. Ako ne uzimate statine, grejp smijete jesti nekoliko puta mjesečno jer smanjuje razinu triglicerida u krvi.

Ne preskačite doručak

Preskakanjem doručka povećavate rizik od nastanka povišene razine kolesterola tijekom dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje preskaču doručak imaju 27% veći rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Što se tiče večere, ne morate ju nužno preskakati. Bilo bi dobro jesti nešto lagano i nemasno.

Popijte čašu vina

Umjerena konzumacija alkohola povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola, ali prekomjeran unos alkohola može biti štetan za zdravlje srca i jetre. Najbolji izbor je crno vino i svakako preskačite alkoholna pića koja sadrže šećer.

Prirodnim putem regulirajte tlak i kolesterol!

Smanjite unos zasićenih masti

Masti opravdano imaju lošu reputaciju, ali nisu sve masti loše. Smanjite unos zasićenih masti koje povećavaju rizik od nastanka niza bolesti i povećajte unos nezasićenih masti koje povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola i smanjuju razinu triglicerida.

Povremeno jedite tamnu čokoladu

Tamna čokolada je dobra za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Istraživanja su pokazala da 50 grama tamne čokolade dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i regulirati razinu kolesterola u krvi. Tamna čokolada je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Jedino na što trebate pripaziti je da čokolada sadrži najmanje 70% kakaa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije