Super hrana koju trebate češće jesti

Super hrana koju trebate češće jesti

Super hrana koju trebate češće jesti
  • Objavljeno: Utorak, 24.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave. Međutim velik broj njih nije pristupačan, ukusan ili jednostavan za pripremu. Složili smo popis hrane koja je hranjiva, ukusna, pristupačna, jednostavna za pripremu i za koju su znanstvenici potvrdili da je odlična za zdravlje.

Avokado

Avokado možete koristiti za kolače, napitke, priloge, salate i slično. Prirodna kremasta struktura avokada je odlična zamjena za zasićene mliječne masti kao što su maslac ili vrhnje. Avokado koristite kao glavni izvor masti u kolačima i napicima, kao i drugim slasticama.

Iako avokado sadrži više masnoća nego bilo koje drugo voće to su sve mononezasićene masti čija je prednost podizanje dobrog kolesterola, smanjenje razine lošeg kolesterola i sprječavanje bolesti srca. Avokado je bogat vlaknima i siromašan kalorijama.

Provjerite što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado!

Repa

Repa je prirodni multivitamin. Sadrži puno hranjivih tvari, više od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Bogata je antioksidansima i na taj način smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu koji su štetni za tjelesne stanice, a mogu uzrokovati prijevremeno starenje i razne bolesti, uključujući i rak. Spojevi koji se nalaze u repi su se pokazali odličnima kod snižavanja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.

Repa pomaže tijelu da se očisti od štetnih kemikalija, kao što su nitrati u obrađivanoj hrani. Odlično je što repu možete jesti sirovu ili kuhanu, hladnu ili toplu.

Bobičasto voće

Bobice su bogate antioksidansima, ukusne su i pristupačne. Maline, kupine, jagode, brusnica, ribiz i borovnice biste svakako trebali uvrstiti u prehranu. Ne izostavite niti jednu od njih, jer svaka ima svoje prednosti. Jagode su bogate kalijem, maline su bogate vitaminom C i vlaknima, borovnice i kupine su bogate vitaminom E.

Odlično je što bobice možete konzumirati u obliku napitka, deserta ili pak svježe.

Saznajte kako bobičasto voće štiti stanice od oštećenja!

Kupus

Znanstvenici su u kupusu pronašli spojeve koji smanjuju rizik od nastanka karcinoma, uključujući rak dojke, želuca, pluća i prostate. Kupus je također odličan za sprječavanje srčanih bolesti, gastrointestinalnih problema i Alzheimerove bolesti. Kupus je bogat izvor vitamina A, C i K, štiti zglobove i može smanjiti rizik od osteoartritisa.

Vjerojatno najveća zabluda, kada je kupus u pitanju, je da ga se uvijek treba kuhati, a to je daleko od istine. Kupus je odličan i sirov. Naribani svježi kupus možete jesti i kao salatu.

Riba

Riba koja u sebi sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina odlična je za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje upala. Riblje ulje poboljšava funkcioniranje mozga i usporava njegovo starenje. Ribe koje obiluju omega 3 masnim kiselinama su sardine, skuša, tilapija, losos, tuna i haringa.

Ribu možete pripremati na razne načine, uz razne priloge. Ukusna je, lagana, zdrava i pristupačna.

Leća

Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja prevelike količine crvenog mesa. Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s rižom ili mahunarkama taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu. Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu.

Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Leću je najbolje malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku, i koristiti za salate, juhe, variva i slično.

Orašasti plodovi

Bademi, lješnjaci, orasi i kikiriki su zapravo bogati mastima koje poboljšavaju zdravlje srca i potiču proizvodnju dobrog kolesterola. Znanstvenici navode otkrića da nekoliko porcija orašastih plodova tjedno znatno smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Orašaste plodove možete jesti svježe, pržene, kao dodatak salatama, prilozima, desertima ili juhama.

Saznajte zašto svaki dan trebate konzumirati orašaste plodove!

Quinoa

Nažalost, mnogi ljudi nikada nisu ni čuli za ovu žitaricu. Quinoa sadrži sve važne hranjive tvari za održanje dobrog zdravlja. Bogata je vlaknima, mineralima i proteinima, a sadrži malu količinu kalorija i masti. Istraživanja su pokazala da jedna zdjelica quinoe svaki dan može smanjiti rizik od pretilosti, raka dojke, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Od quinoe možete raditi slatke i slane kaše, koristiti ju kao prilog, dodatak jelima i također možete od nje raditi i mesne okruglice.

Špinat

Špinat sadrži antioksidanse u tolikoj mjeri da, pojedete li jednu porciju špinata, to je kao da ste pojeli 2 ili 3 porcije nekog drugog povrća. Špinat oslobađa tijelo od slobodnih radikala, bogat je kalcijem, vitaminima A i K, i omega 3 masnim kiselinama.

Špinat je toliko jednostavan za pripremu da biste ga bez problema mogli jesti svaki dan kao prilog, salatu, dodatak jelima ili juhama.

Rajčica

Redovita konzumacija rajčice može smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti. Rajčica je bogata likopenom za kojeg znanstvenici tvrde da je najjači antioksidans. Rajčica je također bogata vitaminom C, karotinom, vitamonom E i željezom. Rajčica snižava krvni tlak, a potiče izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova i na taj način olakšava probavu.

Rajčicu možete konzumirati u obliku soka, salate, juhe ili pak svježu i nezačinjenu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije