Vitamin B2 - Riboflavinum
IZVOR
Jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac, zeleno povrće - brokula i špinat, neljuštene žitarice.
FUNKCIJA
Vitamin B2 je indirektno uključen u održavanje integriteta membrane eritrocita. Često ga zovu faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Neophodan je u iskorištavanju energije iz hrane. Uključen je u metaboličke procese u cijelom tijelu.
NEDOSTATAK
Najčešće može biti izazvan nedovoljnim unosom hrane. Poremećaji su : težak stomatitis, glositis, keratitis, seboroični dermatitis.
DOZE
1,3 mg/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena količina:
- 700 ml mlijeka
- 290 g jaja
- 900 g skuše
- 850 g cipla
- 600 g svinjetine
- 600 g govedine
- 1 kg piletine
- 50 g goveđe jetrice
- 500 g krumpira
- 2,6 kg mrkve
- 500 g kelja
- 3,4 kg kruške
- 4 kg jabuke
- 2,4 kg jagode
- 2,5 kg breskve
- 370 g sira
TERAPIJSKA UPOTREBA
Primjena riboflavina ograničena je samo na preventivu i liječenje bolesti uzrokovanih njegovim nedostatkom. Povećane potrebe su indicirane kod: opekotina, kronične groznice, bolesti jetre i žuči, dugotrajne infekcije, različitih crijevnih bolesti, dugotrajnog stresa.
INTERAKCIJE
probenecid, antikolinergici
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345