Vitamin B2 - Riboflavinum

Vitamin B2 - Riboflavinum

Vitamin B2 - Riboflavinum
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

IZVOR

Jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac, zeleno povrće - brokula i špinat, neljuštene žitarice.

FUNKCIJA

Vitamin B2 je indirektno uključen u održavanje integriteta membrane eritrocita. Često ga zovu faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Neophodan je u iskorištavanju energije iz hrane. Uključen je u metaboličke procese u cijelom tijelu.

NEDOSTATAK

Najčešće može biti izazvan nedovoljnim unosom hrane. Poremećaji su : težak stomatitis, glositis, keratitis, seboroični dermatitis.

DOZE

1,3 mg/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena količina:

  • 700 ml mlijeka
  • 290 g jaja
  • 900 g skuše
  • 850 g cipla
  • 600 g svinjetine
  • 600 g govedine
  • 1 kg piletine
  • 50 g goveđe jetrice
  • 500 g krumpira
  • 2,6 kg mrkve
  • 500 g kelja
  • 3,4 kg kruške
  • 4 kg jabuke
  • 2,4 kg jagode
  • 2,5 kg breskve
  • 370 g sira

TERAPIJSKA UPOTREBA

Primjena riboflavina ograničena je samo na preventivu i liječenje bolesti uzrokovanih njegovim nedostatkom. Povećane potrebe su indicirane kod: opekotina, kronične groznice, bolesti jetre i žuči, dugotrajne infekcije, različitih crijevnih bolesti, dugotrajnog stresa.

INTERAKCIJE

probenecid, antikolinergici

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije