Zašto ne smijemo preskakati doručak

Zašto ne smijemo preskakati doručak

Zašto ne smijemo preskakati doručak
  • Objavljeno: Subota, 27.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, koji preskaču doručak, imaju za 27% veći rizik od nastanka srčanog udara ili razvijanja srčanih bolesti, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika.

"Muškarci, koji preskaču doručak, imaju veći rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, nastanka dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visoke razine kolesterola", izjavio je prof. Eric Rimm.

Oni, koji preskaču doručak, su imali za 15% veći rizik od nakupljanja suvišnih kilograma i 21% veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, pokazala su prethodna istraživanja.

U istraživanju, koje je trajalo 16 godina, je sudjelovalo 27000 muškaraca. Tijekom istraživanja 1572 muškarca su razvila srčane bolesti.

Istraživanje znanstvenika iz Kine, objavljeno u časopisu Circulation, otkriva da muškarci koji preskaču doručak u pravilu usvajaju nezdrave životne navike. Češće su pušili, manje vježbali i konzumirali više alkohola i imali su za 27% veći rizik od nastanka srčanog udara.

Rezultati su pokazali da grickanje grickalica u večernjim satima rizik od nastanka srčanog udara povećava za čak 55%.

Znanstvenici su otkrili da muškarci, koji preskaču doručak, kasnije u danu unose veći broj kalorija i skloniji su odabrati nezdrave namirnice.

Mlađi muškarci su češće preskakali doručak, u odnosu na starije muškarce. Znanstvenici vjeruju da je glavni razlog taj da su mlađi muškarci češće izloženi stresu i manje brinu o vlastitom zdravlju.

U istraživanju nisu sudjelovale žene, ali znanstvenici vjeruju da bi rezultati istraživanja bili jako slični, ako ne i potpuno isti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti