Bršljan

Bršljan

Bršljan
  • Objavljeno: Petak, 21.10.2011.
  • Broj pregleda: 2.391
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bršljan (Hedera Helix - Araliaceae) je spororastuća penjačica koja naraste i do 30 metara visine. Naročito podešeno zračno korijenje ili vriježe pomažu ovoj zimzelenoj biljci penjanje po drveću i zidovima, stvarajući ugođaj stoljetne tradicije.

Na stabljici promjera do 15 cm listovi su raspoređeni spiralno, s lica su tamnozeleni, a na naličju svjetliji. Bršljan je dvospolna biljka čiji se sterilni oblik od fertilnog razlikuje izgledom listova. Listovi na sterilnim izdancima su karakteristično srcoliki kakve često vidimo u prirodi.

Bršljan cvate u listopadu. Cvijet bršljana je neobičnog oblika i zelenkaste boje. U polu-loptastoj čaški je vjenčić od pet latica. Plod je okruglasta bobica koja dozrijeva u proljeće i tada je tamnoplave boje. List sadrži ljekovite saponine (hederakozide B i C) te glikozid hederin kojemu se pripisuje otrovni učinak, kao i različite kiseline, treslovine i pektin.

Da bi se iskoristila ljekovitost bršljana, a izbjegla njegova otrovnost, iz lista bršljana se proizvodi ekstrakt u kojem je količina saponina standardizirana u terapijskoj dozi pa ekstrakt ne izaziva štetne popratne pojave.

Bršljan pokazuje svoju ljekovitost prvenstveno djelujući na dišne putove. Zahvaljujući visokom sadržaju saponina, bršljan je odličan ekspektorans (olakšava iskašljavanje) i sekretolitik (razrjeđuje gustu sluz). Kod suhog i nadražajnog kašlja dovodi do popuštanja spazma (grča) bronhijalne muskulature čime se ublažava nadražaj na kašalj. U liječenju kašlja kao glavnog iscrpljujućeg simptoma kod hripavca i spastičkog bronhitisa, postignuti su vrlo dobri rezultati.

S obzirom da se određeni dijelovi biljke bršljana smatraju otrovnim, a naročito otrovan je upravo plod, preporuča se primjena kontroliranih, gotovih ljekovitih pripravaka. Na našem tržištu ekstrakt lista bršljana dostupan je u ljekarnama u obliku Prospan sirupa i Prospan šumećih tableta.

Najnovije

Najčitanije