Kako pripremiti mekane i sočne germknedle kod kuće?

Kako pripremiti mekane i sočne germknedle kod kuće?

Kako pripremiti mekane i sočne germknedle kod kuće?
  • Objavljeno: Utorak, 10.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Svatko tko je barem jednom posjetio adventski sajam u Beču ili Grazu, isprobao je sočne austrijske germknedle. Ova poslastica osvaja na prvi zalogaj, stoga ne iznenađuje što je postala jedna od najtraženijih slastica i na zagrebačkom adventu gdje njeni obožavatelji često u redu znaju stajati i dulje pola sata. Ako se ne možete zasititi germknedli, vrijeme je da i sami postanete majstor istih. Kako napraviti tijesto i sočan umak od vanilije, otkriva naš poznati food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova web kuharica.

Germknedle - mala povijest

Germknedla se tradicionalno veže uz Austriju i Južnu Njemačku, a ove dvije države se i dan danas svađaju tko je zaslužan za prvi recept. Najčešće se govori kako su germknedle tipično austrijsko jelo, no i Bavarska voli preuzeti dio zasluga. Voli ih raditi i Češka, a već godinama su germknedle postale sastavni dio brojnih adventskih sajmova, pa tako i onih hrvatskih.

U pitanju su velike knedle koje se pune džemom ili pekmezom od šljiva, a rade se od dizanog tijesta. Prilikom serviranja se preliju umakom od vanilije te se posipaju mljevenim makom ili šećerom u prahu.

Kako pripremiti germknedle?

Mnogo ljudi odustaje od izrade germknedli jer se rade od dizanog tijesta, zbog čega im se čini “teškim za napraviti”. No, to ne mora biti tako, tajna leži, kako naglašava Kontin u odabiru kvasca.

Tijesto za germknedle je zapravo standardno dizano slatko tijesto. Moje mišljenje je da se za dobro tijesto bitnije kako zamijesite tijesto nego kako ga skuhate. Osobno preferiram svježi kvasac jer s njim je teže ne dobiti kvalitetno dizanje tijesta koje je bitno za ovaj recept. Također, ako možete koristite kvasac za slatka tijesta kako šećer u tijestu ne bi utjecao previše na aktivaciju kvasca. Kada dođe do kuhanja, preporuka je da se one kuhaju na pari jer će se tako ljepše dignuti, a i teže ih je prekuhati”, objašnjava Kontin.

U nastavku naglašava kako je najčešća pogreška prilikom izrade germknedli nedovoljno dignuto tijesto. Kontin ističe kako ne bismo trebali biti robovi točno definiranog vremena za izradu tijesta.

“Bez obzira traje li prvo dizanje tijesta 40 minuta ili 140 minuta, gledajte vizualno kada je tijesto postiglo željeni stupanj dizanja, a zanemarite štoperice kao bitan faktor i dokaz da je tijesto spremno za daljnju obradu.”

Umak za germknedle

Nakon što vam se uspješno diglo tijesto te ste ga oprezno skuhali na pari, vrijeme je za izradu famoznog umaka od vanilije zbog kojeg germknedle dobivaju svoj finalni touch. Kontin naglašava kako je umak od vanilije onoliko dobar koliko se dobro začini.

“Zbog toga predlažem da se koristi mahuna od vanilije koja se može cijela kuhati u mlijeku kako bi se dodatno naglasio okus vanilije u umaku. Mahunu kasnije izvadite van kako ne bi ostali njezini dijelovi u umaku. A možete koristiti i praznu vrećicu za čaj kako bi kuhali vaniliju u mlijeku. Uz to bih još savjetovao da oprezno i strpljivo miješate umak nakon dodavanja žutanjaka kako vam umak ne bi postao previše gust ili ostao tekući zbog nedovoljnog kuhanja”, savjetuje Kontin.

Nakon što ste svladali umak od vanilije, vrijeme je da odaberete s čim ćete još dodatno ukrasiti germknedle. Najčešće se one posipaju s mljevenim makom ili šećerom u prahu.

“Najviše preferiram kada mi germknedle netko drugi priprema, a ja samo zahvalno uživam u njima”, kroz smijeh zaključuje Kontin, ali i dodaje: “A kad ih pripremam sam, volim ih dodatno na kraju posipati dodacima, najčešće to bude mak ili mljeveni orah.

Recept za germknedle


Recept za sočne i mekane germknedle

Kako pripremiti zdraviju verziju germknedle?

Ako želite napraviti zdraviju verziju germknedla, a ujedno ste obožavatelj kokosa, zamijenite klasično brašno s onim kokosovim. Mi predlažemo BIO kokosovo brašno od Enciana bogato je vlaknima, proteinima i masnoćama što ga čini dobrim za zadovoljavanje gladi i duži osjećaj sitosti.

Kokosovo brašno dobiva se iz isušenog kokosovog mesa koje ostaje nakon proizvodnje kokosovog mlijeka. Kada se kokosovo mlijeko dobiva tiješnjenjem kokosovog mesa, komadi kokosovog mesa ostaju neiskorišteni, a upravo od njih se sušenjem dobije suhi bioproizvod, prah koji je pogodan za korištenje u kulinarstvu. Kokosovo brašno predstavlja alternativu tradicionalnim vrstama brašna od žitarica.Zbog visokog sadržaja vlakana dobro upija tekućinu pa je u receptima dovoljno zamijeniti 1 šalicu običnog brašna sa ¼ šalice kokosovog brašna.

Superfoods sitno kokosovo brašno se koristi za pripremu kolača, kruha, peciva, pudinga, palačinki, može se dodati i u jogurt ili shake, te u variva i umake. Brašno ima karakterističan blag okus i miris kokosa.

BIO kokosovo brašno možete pogledati ovdje.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije