Na koji način pripremiti bakalar?

Na koji način pripremiti bakalar?

Na koji način pripremiti bakalar?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Postalo je teško zamisliti Badnju večer bez da na stolu imamo bakalar. Neke obitelji bakalar rade na bijelo, druge vole varivo od bakalara, a neke preferiraju svježi, dok druge samo suhi. Koji god bio vaš najdraži obiteljski recept, zna se kako je upravo ova riba glavna zvijezda Badnjaka. Odabrati svježi ili suhi bakalar te koji recept raditi, otkriva nam poznata food blogerica Kasandra Draganić, autorica food bloga Forking Croatia.

Mada Draganić osobno preferira svježi bakalar jer joj ipak daje više mašte na volju, ističe kako se popularni bakalar na bijelo, koji se najčešće jede u Hrvatskoj pred Božić, ali i Uskrs, svakako radi sa suhim bakalarom. Kako kupiti dobar suhi bakalar, bilo nam je odmah na umu?

“Kod nas je ponuda suhog bakalara dosta solidna i nema tu puno lažnjaka koji se prodaju po visokoj cijeni, a lošije su kvalitete. Ako baš želite provjeriti je li vaš bakalar onaj pravi, provjerite suhi žig na deklaraciji te veličinu ribe, bakalar je dugačak barem 60 cm”, objašnjava Draganić.

Koliko dugo namakati bakalar i kako ga začiniti?

U nastavku ističe kako je suhi bakalar dovoljno nekoliko dana prije upotrebe namočiti i mijenjati redovito vodu u kojoj stoji. Čula je raznorazne savjete, čak i onaj s udaranjem bakalara batom, no njoj se namakanje pokazalo kao dovoljan i efikasan način. Kako je bakalar najčešće prevelik za lonac kojeg imamo u kuhinji, pitali smo Draganić koji je najbolji način rezanja ribe?

“Do sad nisam našla bolji način od pile, srećom sam uvijek okružena spretnijima od sebe pa uvijek netko drugi preuzme taj posao. Kad su začini u pitanju, sol, papar, peršin, češnjak i maslinovo ulje su bakalaru, rekla bih, najjednostavniji i najbolji prijatelji”, objašnjava Draganić.

Kako je Draganić iz kontinentalnog dijela Hrvatske, u njenom domu na jelovniku je oduvijek bila slatkovodna riba, no prije nekoliko godina je prvi put uz tuđu pomoć spremala bakalar na bijelo i ostala oduševljena.

“Svakako je to recept broj jedan, mislim da svatko tko je probao raditi ovo jelo, zna zašto. Puno je tu uloženo truda i ljubavi i to je baš jedno jelo za specijalne prilike u kojima želite dragim ljudima spremiti nešto posebno. Drugi, malo jednostavniji recept je sa svježim bakalarom, manje tradicionalne naravi koji obožavam spremati, je fish&chips.”

Za kraj ističe kako je najčešća greška koja se radi prilikom pripreme bakalara manjak strpljenja.

“A s bakalarom je ono najbitnije. I kod namakanja i mijenjanja vode i kod čišćenja. Sve strpljivo i s puno ljubavi”, za kraj poručuje Draganić.

Recept za bakalar na bijelo

Recept za bakalar na bijelo

Vitashop

Najnovije

Najčitanije