Zašto i kako kupiti umjetno božićno drvce?

Zašto i kako kupiti umjetno božićno drvce?

Zašto i kako kupiti umjetno božićno drvce?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Već godinama za svaki Božić kupujete pravo božićno drvce, ali kako vrijeme ide to sve više razmišljati o umjetnim opcijama. Čini vam se nekako praktičnije, profitabilnije i prije svega niti jedno drvce ne umire zbog vaše želje za ukrašavanjem doma u prosincu. Zbog čega je dobro kupiti umjetno drvce i kako ga odabrati, pročitajte u nastavku.

Pravo drvce, ono u teglici ili pak ono umjetno? Ako ćemo gledati s čisto ekološke strane, najbolja opcija je kupnja bora u teglici kojeg kasnije negdje možete posaditi. Nažalost, veliki dio obitelji nema tu mogućnost, stoga kao nemate veliku okućnicu, morate se odlučiti za prvu ili treću opciju. Definitivno je najgore odabrati pravo drvce koje je posječeno samo kako bi ukrasilo naš dom za vrijeme blagdanskog razdoblja. Jedan od velikih problema jest što veliki dio posječenih borova koji se prodaje u Hrvatskoj ima sumnjivo porijeklo.

Koji su razlozi zašto se odlučiti za božićno drvce?

Osim onog očiglednog razloga, a to je spas živim borova koji su ilegalno posječeni, brojni su praktični razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti za kupnju onog umjetnog.

1. Cijena umjetnog bora

Možda se na prvu čini jeftinije kupiti živi bor jer onaj umjetni, barem ako želimo da bude raskošan i što više sliči kao pravi, je dosta skuplji. No, imajte na umu da je kupnja umjetnog bora dugoročna investicija. Naime, kvalitetan umjetni bor može trajati i više od deset godina. Računica je posve jasna.

2. Sigurnost umjetnog bora

Kod umjetnog bora ste sigurni u njegov izgled i stabilnost. Njegova grane se neće osušiti, neće ostati bez iglica te je svaki vaš ukras na njemu siguran. Uz to su najbolji odabir ako u svom kućanstvu imate osobe sklone alergijama.

3. Izgled umjetnog bora

Ako kupite kvalitetan umjetni bor dobit ćete, doslovno, drvce kao iz američkih filmova. Grane možete prilagoditi, a nakon što se okiti, izgleda savršeno. Ako vam nedostaje miris bora, postoje eterična ulja koja će izvrsno poslužiti svrsi.

4. Praktičnost umjetnog bora

Umjetan bor se veoma brzo i jednostavno složi. To isto vrijedi i za njegovo skidanje. Nakon što je postavljen, nemate više brige - nije ga potrebno zalijevati, iglice ne opadaju, on ostaje u posve istom stanju. Skladišti se u duguljastoj kutiji koja ne zauzima puno mjesta.

Savjeti za kupnju umjetnog bora

Prije nego se odlučite u kupnju umjetnog bora, izmjerite prostor na kojega ga planirate držati. Posebnu pozornost obratite na širinu njegovih grana. Savjet je da kupite bor srednje veličine jer se on može prilagoditi većini prostora.

Obratite pozornost na materijal iglica umjetnog bora. Iglice se rade od dvije vrste materijala, od PVC-a i od PE-a. Jeftinija drvca su napravljena od PVC-a, ona srednjeg cjenovnog ranga od mješavine ova dva materijala, a najskuplje verzije su napravljene od PE-a.

Prilikom kupnje nemojte samo provjeravati grančice nego i sami stup. Pozornost obratite na njegovu čvrstoću i stabilnost.

Dobra vijest je što ona nešto skuplja božićna drvca čak imaju i garanciju, što odluku o kupnji čini znatno lakšom.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije