Novi trend – vitaminske injekcije

Novi trend – vitaminske injekcije

Novi trend – vitaminske injekcije
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Detoksikacija

Ako ste se odlučili provesti detoksikaciju, važno je da svom organizmu tijekom tog procesa pružite dodatnu nutritivnu podršku. Razlog tomu je što tijekom procesa detoksikacije organizam izbacuje toksine, ali i iscrpljuje rezerve hranjivih sastojaka.

Vitamin B12 životno je važan vitamin – naš organizam ga treba kako bi homocistein pretvorio u metionin, ali i kako bi zaštitio DNA i RNA. On štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina te doprinosi stvaranju krvnih stanica, pomaže stvaranju energije i podupire normalno funkcioniranje živčanog sustava. Njegova specifičnost je u tome što ga ne sintetiziraju niti biljke ni životinje već određene bakterije.

Hrana bogata vitaminom B12 može sadržavati i mnoge štetne sastojke (mnoge životinje tretirane su raznim lijekovima i antibioticima). Za pravilnu apsorpciju vitamina B12 potrebna je dovoljna količina želučane kiseline, koju organizam apsorbira u nedovoljnoj količini. Zbog toga je nedostatak vitamina B12 vrlo prisutan, te ga je potrebno unijeti u drugačijem obliku.

Popularna metoda u zadnje vrijeme su vitaminske injekcije.

Kome su vitaminske injekcije namijenjene?

Jedna injekcija sadrži oko 1000 mg tvari (vitamina B12) i daje se tijekom tri dana u liječničkoj ordinaciji u slučaju kada se zalihe tog vitamina vrlo brzo moraju obnoviti.

Liječenje vitaminom B12 najčešće se primjenjuje kod sljedećih stanja:

  • anemija
  • trovanje cijanidom
  • za podizanje energije
  • za poticanje mršavljenja

Vitaminske injekcije preporučuju se i veganima jer se ovaj vitamin može dobiti isključivo od namirnica životinjskog podrijetla. Problem s apsorpcijom vitamina mogu imati i osobe s gastritisom.

B12 se putem injekcija apsorbira direktno kroz krvožilni sustav, a ne kroz probavni kao što je to slučaj kod vitamina B12 kapsula ili spreja. Takav način apsorpcije idealan je za osobe koje imaju probavne probleme te vitamin teško dobivaju iz hrane ili nekih drugih suplemenata. Injekcije su namijenjene isključivo osobama sa smanjenim vitaminom B12, a cijeli tretman nadzire liječnik koji mora pratiti tijek i moguće nuspojave kod pacijenta.

Benefiti vitaminskih injekcija su višestruki:

  • ubrzavaju metabolizam
  • reguliraju probavu
  • učvršćuju kožu

Ovakav način unosa vitamina B12 je učinkovit jer organizam brže i lakše apsorbira tvari u tekućem obliku. Prije odluke za tretman potrebno je voditi računa da ga izvodi stručnjak.

Vitaminske injekcije nuspojave

Prema mišljenju liječnika vitamin B12 nikako nije strategija za postizanje vitke linije. On može dati dodatnu energiju kojom će vas potaknuti na vježbanje i motivirati, što će postepeno rezultirati i gubljenjem kilograma, ali ovaj vitamin sam za sebe ne može učiniti takvu razliku. Uzimanje viška vitamina neće učiniti štetu, ali ako se uzima u obliku injekcija moguća je nuspojava u obliku infekcije na mjestu uboda. Višak vitamina B12 će vas također učestalo tjerati na mokrenje.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Kada je zaliha ovog vitamina mala, tijelo ne može proizvesti crvene krvne stanice koje služe za opskrbu kisika pa se često javlja umor. Simptom umora vrlo je kompleksan i neodređen zbog čega se prepisuje stresu ili nedostatku sna, stoga je važno pratiti tjelesno stanje kroz nekoliko dana.

Osobama koje su u deficitu ovog vitamina savjetuje se izbjegavanje prekomjernog unosa namirnica koje blokiraju apsorpciju B12 kao što su soja, lijekovi za smanjivanje želučane kiselina, vitamina C, ali i navike poput pušenja.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije