Evo zašto su Shiitake gljive najbolje rješenje za jačanje imuniteta

Evo zašto su Shiitake gljive najbolje rješenje za jačanje imuniteta

Evo zašto su Shiitake gljive najbolje rješenje za jačanje imuniteta
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Imunitet

Što su Shiitake gljive?

Shiitake su jestive gljive podrijetlom iz istočne Azije. Smećkaste su do tamno smeđe boje, dosta su tanke i narastu između 5 i 10 cm. Možete ih pronaći svježe, sušene ili u drugim oblicima kao dodatke prehrani. Iako se obično jedu kao povrće (a ponekad se i smatraju povrćem), Shiitake spadaju u razred gljiva koje prirodno rastu na raspadnutom komadu tvrdog drva. Sama shiitake gljiva je vrlo ugodnog mirisa i osebujne arome, zbog čega se koristi kao začin hrani.

Odakle dolaze Shiitake gljive?

Shiitake gljive počele su se širiti svijetom preko Japana, odakle potječe naziv Shiitake. "Take" znači gljiva, a "shii" je japansko drvo koje se u uzgoju gljiva na zapadu najbolje zamjenjuje hrastom pa bi doslovni prijevod s japanskog bio "gljiva sa Shii drveta".

Preko 80% Shiitake gljiva uzgaja se u Japanu, a među ostale proizvođače ubrajaju se i Kina, SAD, Kanada, Singapur, ali i Hrvatska. Osim što su domaće, hrvatske Shiitake gljive imaju i eko certifikat koji jamči ekološku proizvodnju, što je u današnjem vremenu izuzetno bitno.

Shiitake za zdravlje

U prošlosti pa sve do današnjih dana Shiitake gljiva je cijenjena zbog jedinstvenog okusa i mirisa te zbog uporabe u tradicionalnoj medicini kao narodni lijek, a vjeruje se da pojačava otpornost, liječi prehladu, potiče cirkulaciju i smanjuje krvni tlak.

Kroz povijest su provedena brojna istraživanja koja su utvrdila prehrambenu vrijednosti i ljekovita svojstva Shiitake gljive. Aktivna tvar koja se nalazi u Shiitake gljivama ima medicinsko ime Lentinan.

Lentinan je okosnica betaglukana i jedan od aktivnih sastojaka dobivenih iz Shiitake gljiva. Lentinan je odobren je kao modifikator biološkog odgovora za liječenje raka želuca u Japan, a izvrstan je za održavanje jakog imuniteta, smanjenje i regulaciju kolesterola, kao pomoć kod dijabetesa, alergija i karcinoma.

Shiitake za imunitet

Shiitake gljive u prahu sadrže i druge tvari i kemijske spojeve zbog kojih se mogu okarakterizirati kao imunostimulatori, odnosno tvari koje pomažu organizmu da ojača imunitet osobe koja ih konzumira. Imunostimulatori pomažu obrambenom mehanizmu ljudskog tijela (odnosno imunitetu) da prepozna koje tvari su dobre za tijelo, a koje ne, po principu ključ-brava.

Shiitake prah se aktivno istražuje u laboratorijima diljem svijeta i konstantno se dokazuju novi pozitivni učinci na ljudsko tijelo, a svi koji žele prirodno ojačati imunitet, zasigurno neće pogriješiti ako Shiitake gljivu uvedu u svoju prehranu u obliku začina, praha, dodatka prehrani ili konzumacijom svježih ili sušenih Shiitake gljiva.

Shiitake i vitamin D

Uz ljekovitost Shiitake gljive veže se tisućljetna tradicija, a za ljekovitost su zaslužne aminokiseline, bjelančevine i vitamin D. Primarna uloga vitamina D u organizmu je da održi stabilnima unutarnje procese unutar stanice te da održava konstantnim koncentraciju kalcija i fosfata u plazmi. Upravo zbog toga Shiitake gljive pomažu u: regulaciji krvnog tlaka, održavanju kvalitete zubnog mesa, izgradnji kostiju, usporavanju procesa starenja, funkcioniranju pluća, smanjenju napetosti i razine stresa, očuvanju imunološkog sustava jakim.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije