Reishi gljiva za jačanje imuniteta: upoznajte iznimna svojstva ove gljive

Reishi gljiva za jačanje imuniteta: upoznajte iznimna svojstva ove gljive

Reishi gljiva za jačanje imuniteta: upoznajte iznimna svojstva ove gljive
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Imunitet

Što je Reishi gljiva?

Reishi gljiva, poznata i pod nazivom Ganoderma lucidum, je gljiva koja raste u raznim vrućim i vlažnim predjelima Azije. Dugi niz godina Reishi gljiva bila je glavna stavka istočnjačke medicine.

Drevni kineski liječnici su otkrili višestruke blagodati Reishi gljiva zbog čega se već stoljećima one koriste za poticanje zdravlja i dugovječnosti, stoga ju mnogi nazivaju gljivom besmrtnosti. Moderna su istraživanja, korištenjem sofisticirane tehnologije i laboratorijskih studija, pronašla dokaze koji podupiru više od 2.000 godina stare tvrdnje drevnih kineskih liječnika, a to je da Reishi gljive sadrže mnoštvo farmakološki aktivnih spojeva koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv pada imuniteta uzrokovanog starenjem.

Zdravstveni učinci Reishi gljive dolaze iz nekoliko molekula koje se u njoj nalaze, kao što su triterpenoidi, polisaharidi i peptidoglikani.

Reishi gljiva za imunitet

Mlađe osobe imaju jak imunološki sustav koji sprječava infekcije bakterijama, virusima, gljivicama i drugim mikroorganizmima. On istovremeno i provodi imunološki nadzor identificiranja i uništavanja abnormalnih molekularnih obrazaca koji mogu dovesti do ranog karcinoma.

Međutim, starenjem imunološki sustav slabi, a taj se proces naziva imunosenescencija. Zbog oslabljenog imunološkog sustava naš se organizam sve teže bori s infekcijama i bolestima, od kojih neke mogu biti i smrtonosne.

Istraživanja su dokazala vrijednost ekstrakta gljive Reishi u borbi protiv infekcija koje prijete organizmu, tako što jačaju funkcije imunološkog sustava zahvaljujući čemu on lakše identificira, prati i uništava infektivne agense. Ekstrakt Reishi gljive potiču stvaranje stanica koje uništavaju viruse u organizmu.

Osim toga, Reishi gljive pomažu imunološkom sustavu prepoznati molekularne uzorke stanica raka, pomažući tako da ih organizam uništi prije no što postanu maligni tumori. Reishi gljive djeluju i na drugu krajnost imunološkog sustava, pomažući zaustavljanju prekomjerne upale koja pridonosi kardiovaskularnim bolestima.

Brojne kemijske komponente gljive Reishi imaju snažno djelovanje koje može usporiti, pa čak i poništiti brojne utjecaje imunosenescencije. Ekstrakti Reishija pojačavaju funkciju dendritičkih stanica, koje pomažu drugim imunoloških stanicama da prepoznaju antigene i unište ih.

Reishi gljive također potiču razvoj B i T limfocita, imunoloških stanica odgovornih za proizvodnju antitijela i reguliranje imunoloških funkcija.

Snažna antivirusna i antibakterijska svojstva Reishi gljiva mogu pomoći u zaštiti od mikroorganizama koji prijete zdravlju. Pojačavajući imunološku funkciju, Reishi gljive doprinose sposobnosti organizma da se obrani od infekcija i karcinoma te istovremeno smanjuju rizik od upalnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti.

Kako konzumirati Reishi gljive?

Da biste ojačali i uravnotežili imunološki sustav i spriječili infekcije, srčane bolesti i rak, razmislite o uvrštavanju prah Reishi gljive u svoju prehranu. Iako se same gljive mogu jesti svježe, uobičajena je i uporaba gljiva u obliku praha ili ekstrakata koji sadrže ove specifične molekule.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije