Botox: za ili protiv?

Botox: za ili protiv?

Botox: za ili protiv?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botox injekcije su postale sastavni dio Hollywooda, a neke od najutjecajnijih holivudskih ikona ga obilato koriste. Otkako su Botox injekcije stekle toliku popularnost, sve više i više žene želi isprobati njihov učinak. Iako su stvarne koristi je uvijek upitne, važno je da saznate argumente za i protiv postupka prije nego se odlučite.

Iako se doima zbunjujućim, tisuće ljudi će rado platiti ubrizgavanje otrova koji može paralizirati mišiće lica do šest mjeseci. Bacimo bolji pogled na botox tretmane kako biste bili u mogućnosti bolje razumjeti njegove prednosti i mane.

Botox ili botulinum toksin je tvar koja se sintetizira iz Clostridium botulinum, bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljna trovanja hranom, a ako se ne liječe mogu čak i izazvati smrt.

Ovaj toksin je pročišćena, a zatim ubrizgavan u kožu, gdje se blokira acetilkolin receptor, što uzrokuje privremenu paralizu mišića koji blokiraju prijenos impulsa na živce. To stvara glađu površinu kože. Botox tretmani se ne koriste samo za smanjenje bora. Također se mogu koristiti za stvaranje punijih usana, svježiji izgled očnih kapaka i očnih mišića, ili za ublažavanje prekomjernog znojenja.

Koji su argumenti za?

Neke prednosti Botox injekcija smo već spomenuli. Prije svega, u pogledu cijene i praktičnosti Botox je održiva alternativa nekim korekcijama u plastičnoj kirurgiji, jer je jeftiniji, manje bolan i daje gotovo trenutne rezultate.

Botox ima blagotvoran utjecaj na fine linije, bore od mrštenja ili smanjenje ožiljaka. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li se liječenje može primijeniti za liječenje glavobolje ili za ostale tretmane protiv boli.

Koji su argumenti protiv?

Sada kada smo pokrili osnovne prednosti botox tretmana, vrijeme je za pogled nuspojava i drugih nedostataka zbog kojih bi morali dvaput razmisliti prije nego prolazite kroz ovu vrstu postupka. U pogledu cijene, postupak sigurno nije jedan od najpristupačnijih.

Jedan Botox tretman nije dovoljan. Trebat će vam nekoliko tretmana kako bi se zadržali rezultati koji će nestati četiri do šest mjeseci kasnije. Ovi troškovi mogu se razlikovati u različitim klinikama.

Nakon obavljenog postupka mogu se javiti nuspojave poput mučnine, glavobolje, privremenog oticanja, modrica i boli. Slabost u mišićima, što bi moglo ograničiti kretanje mišića lica je još jedna nuspojava koja se može pojaviti i može često biti u pratnji simptoma sličnih gripi.

Kao i kod svakog postupka, ni ubrizgavanje botoxa nije potpuno bezopasno. Potrebno ga je provoditi kod ovlaštenog liječnika koji je već imao iskustva s ubrizgavanjem botoxa. 

Vitashop

Najnovije

Najčitanije