I muškarcima treba njega

I muškarcima treba njega

I muškarcima treba njega
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brijanje

Brijanje ne uklanja samo dlačice brade, nego i gornji sloj kože, a uvijek iznova javljaju se i sitne porezotine i ozljede.

Osjetljiva koža nije tipično ženska karakteristika. Iako je koža muškaraca tvrđa, zbog svakodnevnog brijanja i korištenja alkoholnih losiona poslije brijanja često dolazi do nadraženosti ili problema s pojačanim isušivanjem kože. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice brade, nego i gornji sloj kože, epidermis, a i uvijek iznova javljaju se sitne porezotine i ozljede koje stvaraju neugodan osjećaj zategnutosti kože. To može zadavati probleme čak i "najčvršćim" muškarcima.

Iako strukturno nema većih razlika između muške i ženske kože, ipak postoje neke specifičnosti:

  • Koža muškaraca je oko 20 posto deblja od ženske. Dublji sloj kože (dermis) bogatiji je kolagenim vlaknima i elastinom nego što je to slučaj kod žena, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća.
  • Razvijeniji su folikuli dlake, stimulirani djelovanjem androgena u pubertetu. Pretjerano lučenje loja može pogoršati stanje seboreje, proširenih pora, bubuljica ili akni.
  • Kao i ženska koža, koža muškaraca izložena je negativnim djelovanjima, bilo iz okoline (sunce, klimatski uvjeti, zagađenje...) ili onima vezanim uz način života (duhan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena prehrana).

Najnovije

Najčitanije