Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Život s ekcemom

Život s ekcemom

Život s ekcemom
  • Objavljeno: Subota, 23.02.2013.
  • Broj pregleda: 1.449
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ekcem je jedan oblik upale kože. Ako patite od ekcema, onda znate koliko to može biti bolno. Ipak, male promjene u životnim navikama mogu značajno pomoći. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se ugodnije osjećate u vlastitoj koži.

Što pogoršava simptome?

Mnoge stvari mogu pogoršati simptome ekcema, od raznih sapuna pa do prašine. Važno je da se upoznate sa svime što vam pogoršava simptome ekcema. Stručnjaci ističu da svi proizvodi s umjetnim mirisima pogoršavaju simptome. Koristite blage gelove za tuširanje i losione za tijelo. Simptome ekcema mogu pogoršati prašina, sredstva za čišćenje, neke namirnice, dlake ljubimaca i slično.

Hidratizirajte kožu

Korištenje losiona za tijelo je jedan od najboljih načina da ublažite simptome ekcema. Važno je da losion bude na prirodnoj bazi. Koristite ga često, naročito nakon kupanja. Potražite proizvode koji ne sadrže aditive i kemikalije koje iritiraju kožu. Blagi proizvodi će pružiti najbolju zaštitu vašoj koži.

Regulirate sobnu temperaturu

Promjene u temperaturi prostora u kojemu boravite često pogoršavaju simptome ekcema. Iako ne možete kontrolirati vremenske uvjete, možete kontrolirati uvjete u domu. Kada je vruće, koristite rashlađivače zraka. Tijekom hladnijih dana koristite ovlaživače zraka koji će spriječiti dodatno isušivanje kože.

Nemojte češati kožu

Ekcem može biti toliko intenzivan da se poželite češati svuda. Češanje će ekcem učiniti još gorim, može oštetiti kožu i uzrokovati infekciju. Umjesto češanja koristite hladne obloge, redovito hidratizirajte kožu i zaštitite ju od nepovoljnih vanjskih uvjeta.

Izbjegavajte prekomjerno znojenje

Za neke ljude, prekomjerno znojenje može pogoršati simptome ekcema. Naravno da je tjelovježba važna, a kvalitetna tjelovježba će potaknuti znojenje. U takvim situacijama se nakon tjelovježbe što prije istuširajte.

Nosite udobnu odjeću

Odjeća od prirodnih materijala je najbolja, naročito za osobe koje pate od ekcema. Izbjegavajte sintetičke materijale, kao što je poliester. Novu odjeću prije nošenja operite kako bi smanjili rizik od nastanka iritacija. Odaberite sredstvo za pranje koje je blago i bez mirisa. Također izbjegavajte omekšivače tkanine.

Kontrolirajte stres

Stres može značajno pogoršati simptome ekcema. S druge strane, svrab i iritacija kože sami po sebi uzrokuju stres, osjećaj ljutnje i frustriranost. Kako biste prekinuli taj začarani krug, usvojite tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, joga ili meditacija.

Pravilna njega kože

Vruće kupke su najčešći faktori pogoršanja simptoma ekcema. Neka voda bude topla, ali ne prevruća. Izbjegavajte grubo brisanje kože ručnikom. Koristite blage sapune i gelove za tuširanje. Kada ste gotovi, uzmite ručnik od prirodnog materijala, kožu nježno obrišite i nanesite losion za tijelo.

Zaštitite ruke

Vaše ruke su najčešće izložene vodi i spojevima koji iritiraju kožu. Zaštitite ih nošenjem rukavica kada god koristite sredstva za čišćenje. Kada je vani hladno, nosite rukavice od prirodnih materijala, izuzev vune koja može uzrokovati iritacije.

Uzimajte lijekove

Ako promjene u životnim navikama ne pomažu kod ublažavanja simptoma, posavjetujte se s liječnikom o uzimanju lijekova koji će ublažiti simptome. Liječnik vam može preporučiti razne proizvode, od losiona i krema do tableta.

Komentari

Najnovije

Najčitanije