Glavobolja u djece

Glavobolja u djece

Glavobolja u djece
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 14.763
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Kada dijete boli glava

Glavobolja je jedan od čestih simptoma u djece. Učestalost joj je između 35 do 50% u djece predškolske dobi te od 55 do 80% u djece iznad petnaeste godine života. Smatra se da je odnos prije ulaska u pubertet na strani dječaka dok se u adolescenciji taj odnos mijenja na "štetu" djevojčica zbog hormonske aktivnosti. Može se manifestirati već u prvim          godinama života, a sve neugodnija postaje u školskoj dobi (dijete je točno može lokalizirati oko pete godine života).

Dokazano je da su prvi i peti razred osnovne te prvi razred srednje škole razredi u kojima je zabilježen povećan broj infantilnih glavobolja. Sklonija su im anksiozna i osjetljiva djeca, hiperaktivna i ona koja su u natjecanju sama sa sobom. Glavobolja pokazuje i elemente nasljeđivanja pa se smatra da ako jedan od roditelja pati od glavobolje, vjerojatnost da će i djeca imati isti problem je oko 50%, odnosno 70% ako oba roditelja pate od glavobolje. Na glavobolju mogu utjecati i obiteljski čimbenici (majke koje rade, duljina provedenog vremena u školi, rastave roditelja), što povećava njezinu učestalost.

Oko 70% djece školske dobi barem jedanput godišnje osjeti glavobolju, 40% ima ponavljajuće glavobolje dok oko 30% ima migrenu. Iako je glavobolja relativno benigno stanje, čest je uzrok izostanka iz škole zbog čega je potrebno poboljšati kvalitetu života djece. Nikada se ne smije zanemariti glavobolja u djece te je, nakon pritužbe na glavobolju, potrebno uputiti dijete liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će ga, ako je potrebno, dalje uputiti na neuropedijatrijski pregled i obradu. Glavobolja je najčešći neurološki simptom u djece i od njih je 4% tenzijskih dok su 21% njih migrene.

Postoje različite klasifikacije glavobolja. U djece praktična je podjela na one koje se dijele prema vremenu te prema karakteristikama boli.

Razlikujemo:

  • 1. Akutnu glavobolju koja se pojavljuje kao samostalna pojava bez prethodnih sličnih smetnji. Može biti difuzna ili lokalizirana.
  • 2. Akutna ponavljajuća glavobolja pojavljuje se povreme-no uz postojanje razdoblja bez boli, a ako je praćena povraćanjem i mučninom, najčešće je riječ o migreni.
  • 3. Kronična progresivna glavobolja s vremenom se po-goršava prema učestalosti i težini. Tada je potrebna neurološka obrada.
  • 4. Kronična neprogresivna glavobolja koja se pojavljuje učestalo, dnevno ili stalno, slabijeg je intenziteta.
  • 5. Miješani tip udružuje akutnu ponavljajuću glavobolju (migrenu) i simptome neprogresivne kronične glavobolje.

Međutim dvije od uobičajenih vrsta glavobolja od kojih djeca pate su tenzijske glavobolje i migrene.

Najnovije

Najčitanije