Važnost kalcija u trudnoći

Važnost kalcija u trudnoći

Važnost kalcija u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 04.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Kalcij i trudnoća

Vaše tijelo treba kalcij za održavanje čvrstih kostiju. Mlijeko, jogurt, čak i sladoled u prehrani pomažu da dobijete dovoljan dnevni unos kalcija. Tijekom trudnoće i dojenja, vaše tijelo treba više kalcija za rastući fetus i novorođenče. Postoji mnogo drugih ukusnih izvora kalcija koje možete iskoristiti kako bi obogatili unos kalcija.

Održavanje kostiju

Reklame vas mogu uvjeriti da su snažne kosti kozmetički problem, kao što su čvrsti mišići ili bijeli zubi. Ipak, osteoporoza je ozbiljna i smrtonosna bolest.

Osteoporoza, ili patološko smanjenje gustoće kostiju, utječe na više od sedam milijuna Amerikanaca, od kojih je većina žena. Sedamnaest milijuna Amerikanaca pati od blažeg oblika bolesti koja se naziva osteopenija. Stanje nije ništa bolje ni kod nas.

Provjerite koje su namirnice bogate kalcijem, a nisu mlijeko!

Nedostatak kalcija dugoročno može dovesti do pogoršanja strukture kostiju, dok su kosti tako krhke da se lako mogu slomiti. U stvari, kod napredne osteoporoze, kosti u kralježnici, koje se zovu kralješci, mogu uzrokovati karakteristično pogrbljenje kralježnice.

Nedostatak gustoće kostiju znači da čak i manje traume mogu izazvati frakture, a pad može dovesti do ozbiljnih ozljeda, kao što je lom kuka. Osobe koje pate od osteoporoze mogu s vremenom postati prikovane za krevet, kao rezultat njihove ozljede, a mogu se i razviti druge ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Studije su dokazale da prehrana bogata kalcijem može spriječiti gubitak koštane mase i zaštititi od razvoja osteoporoze.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije