Erektilna disfunkcija - uzroci i liječenje

Erektilna disfunkcija - uzroci i liječenje

Erektilna disfunkcija - uzroci i liječenje
 • Objavljeno: Četvrtak, 14.02.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Veljača je mjesec ljubavi pa smo ovoga puta odlučili detaljnije proučiti problem koji zahvaća sve više muškaraca, što starijih, što mlađih, a o kojem se većina srami govoriti.

Jedno od najčešćih pitanja koja muškarci postavljaju ljekarnicima odnosi se na problem erektilne disfunkcije. Razlog može biti taj što izbjegavaju odlazak kod liječnika jer smatraju da, ako odu na pregled, priznaju da zaista imaju problem. Zato se sve češće obraćaju ljekarnicima za pomoć uz pitanje o lijeku koji će „preko noći“ riješiti njihov problem.

Što je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija definira se kao potpuni gubitak erekcije ili pojavu erekcije koja je nedostatna za kvalitetan spolni odnos.

Erektilna disfunkcija postaje rastući zdravstveni, psihološki i društveni problem. Ne pogađa samo starije muškarce, već i one mlađe dobi. Uzroci su različiti, od organskih do psiholoških. Tu ne smijemo zanemariti i utjecaj „modernog načina života“ gdje se muškarci u vrlo ranoj životnoj dobi upuštaju u spolne odnose, potom stres, želja za napredovanjem i većom zaradom. Svi ti pritisci društva mogu na mladoj i neiskusnoj osobi ostaviti vrlo ozbiljne posljedice.

Važno je zapamtiti da erektilna disfunkcija nije nešto što je sramotno već je riječ o stanju koje treba prepoznati i zatražiti stručnu pomoć, a pravilno liječenje dovodi do znatnog poboljšanja, povećava se razina samopouzdanja i kvaliteta života.

Uzroci erektilne disfunkcije

Uzroke erektilne disfunkcije možemo podijeliti na tri osnovna:

 1. organski – komplikacija neke druge bolesti
 2. psihogeni – uslijed psihogenih problema (depresija, anksioznost)
 3. miješani – kombinacija organskih i psihogenih uzroka

U većini slučajeva (80%) uzrok je miješane prirode uz dominantnu organsku komponentu.

U praksi to znači da se erektilna disfunkcija može javiti kao posljedica šećerne bolesti, ateroskleroze krvnih žila, kroničnog alkoholizma, kronične bubrežne bolesti, malignih stanja, neurogenih bolesti (moždani udar, Alzheimer...), dugotrajnog uzimanja određenih lijekova i slično.

Lijekovi koji mogu dovesti do erektilne disfunkcije su:

 • diuretici
 • lijekovi protiv visokog krvnog tlaka
 • antidepresivi
 • antiepileptici
 • lijekovi za liječenje raka prostate
 • citostatici
 • antiaritmici

Svi navedeni lijekovi ne dovode nužno do erektilne disfunkcije. Važno je znati da pojava poremećaja ovisi o vrsti lijeka, dozi, trajanju liječenja i prisutnim drugim bolestima.

Ako primijetite znakove erektilne disfunkcije nemojte „na svoju ruku“ prekinuti uzimanje lijeka, već se obratite liječniku koji će zamijeniti lijek. Najčešće je promjena lijeka dovoljna da se problem riješi.

Liječenje erektilne disfunkcije

Danas se erektilna disfunkcija dobro liječi postojećim lijekovima i psihoterapijom. Najčešći lijekovi koji se koriste u liječenju su: sildenafil (Viagra), apomorfin, fentolamin i testosteron. Najpoznatiji je zasigurno sildenafil koji se uzima jedan sat prije spolnog odnosa. Omogućuje nastajanje i održavanje erekcije bez neželjene ili produljene erekcije. Lijek se može kupiti u ljekarnama isključivo na liječnički recept.

Kupnja lijeka bez liječničkog recepta je protuzakonita. Radi sigurnosti pacijenta potrebno je provjeriti koje još lijekove pacijent uzima i postoje li kontraindikacije za njegovu primjenu. Najčešće zabilježene nuspojave su: glavobolja i crvenilo lica te probavne smetnje.

Samoliječenje

Na tržištu postoji nekoliko preparata koji su namijenjeni muškom zdravlju. Riječ je o dodacima prehrani koji pomažu održavanju muškog zdravlja. Najpoznatiji su:

 • tablete koje doprinose normalnoj spermatogenezi i održavanju normalne razine testosterona u krvi, a riječ je o dodatku prehrani pa sukladno tome preparat ne mora imati dokaz o učinkovitosti
 • biljne kapsule koje su pokazivale izvrsnu učinkovitost te im je naglo povećana prodaja, ali trenutno nema dokaza o učinkovitosti pa su neki povučeni s tržišta.
 • tablete na biljnoj bazi koje mogu umjereno ublažiti simptome koji se javljaju u donjem mokraćnom sustavu kod toga stanja

Treba naglasiti kako nisu pronađeni nikakvi dokazi iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima da ovi lijekovi imaju ikakvih učinaka na potenciju ili bilo što drugo vezano za zdravlje ili bolest.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije