Ove liječničke preglede mora obaviti svaki muškarac

Ove liječničke preglede mora obaviti svaki muškarac

Ove liječničke preglede mora obaviti svaki muškarac
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Redoviti godišnji pregledi kod liječnika, ponekad mogu spasiti ljudski život. Cilj redovitih pregleda jest otkriti zdravstveno stanje pacijenta i prevenirati bolesti.

Također je cilj otkriti bolest u ranoj fazi, prije nego se pojave simptomi.

Na što bi svaki muškarac trebao obratiti pozornost, saznajte u nastavku:

Mjerenje krvnog tlaka

Visoki krvni tlak (hipertenzija) može dovesti do ozbiljnih komplikacija, a neke mogu završiti kobno.

Krvni tlak možete provjeriti uz pomoć tlakomjera koji pokazuje 2 broja. Prvi broj pokazuje (sistolički) tlak u arterijama prilikom otkucaja srca. Drugi (dijastolički) je tlak između otkucaja.

Normalnim krvnim tlakom se smatraju vrijednosti 120/80, što može malo varirati od osobe do osobe. Visoki krvni tlak je 140/90 ili više, a između tih vrijednosti je stanje na putu do visokog krvnog tlaka, koje nazivamo prehipertenzija.

Međutim, tješi nas činjenica da krvni tlak možemo regulirati zdravim načinom života, zdravom prehranom i umjerenom tjelovježbom.

Provjera kolesterola

Visoka razina lošeg (LDL) kolesterola u krvi uzrokuje ljepljive naslage na stijenkama arterija. To povećava rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza, kaljenje i sužavanje arterija, može napredovati bez ikakvih simptoma., što s vremenom može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Promjene u načinu života i lijekovi mogu smanjiti LDL kolesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Snizite kolesterol uz ovih par jednostavnih savjeta!

Razine kolesterola mjere se vađenjem krvi natašte. Test krvi pokazuje razine LDL lošeg kolesterola, HDL dobrog kolesterola i razinu triglicerida (masnoće u krvi). Liječnik će vam preporučiti mjere poduzimanja kako smanjili rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Od 35. godine, muškarci trebaju redovito testirati svoj kolesterol.

Pregled prostate

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca, koji se uglavnom sporo razvija. Postoje i agresivni oblici raka prostate koji brzo rastu.

Testovima za rano otkrivanje bolesti možete spasiti život i započeti liječenje na vrijeme, kada su tretmani i terapije najučinkovitije.

Zdravlje prostate se može ispitati putem digitalno rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate (PSA) iz krvi.

Pregled testisa

Ovaj oblik raka se pojavljuje u testisima, većinom kod muškaraca u dobi između 20. i 45. godine.

Saznajte sve o raku testisa!

U rizične skupine spadaju muškarci koji imaju genetsku predispoziciju ili testise koji se nisu spustili. Osim razgovora i pregleda kod liječnika, preporuča se raditi redovite samopreglede.

Pregled debelog crijeva

Rak debelog crijeva je drugi najčešći smrtonosni oblik raka. Muškarci imaju veći rizik za obolijevanje od žena. U većini slučajeva, rak debelog crijeva razvija se iz malih izraslina (polipa) na unutarnjoj površini debelog crijeva. Rak debelog crijeva se može proširiti i na druge dijelove tijela. Ova vrsta raka može se spriječiti uklanjanjem polipa prije nego što postanu kancerogeni. Rak debelog crijeva, uglavnom se javlja kod osoba starijih od 50 godina.

Kolonoskopija je najčešći oblik testiranja polipa i raka debelog crijeva. Sumnjivi polipi se mogu ukloniti za vrijeme testiranja. Alternativni pregled je fleksibilna sigmoidoskopija koja ispituje samo donji dio debelog crijeva.

Testiranje na dijabetes tipa 2

Nekontrolirani dijabetes može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega, sljepoće, oštećenja živaca i nemoći.

Saznajte sve o dijabetesu tipa 2!

Ako se otkrije na vrijeme, dijabetes možete kontrolirati i izbjeći komplikacije uz odgovarajuću prehranu, vježbanje, gubitak težine i lijekove. Testiranje za ovaj tip bolesti, obavlja se vađenjem krvi natašte.

Zdrave odrasle osobe iznad 45.godine, trebaju obavljati testiranje najmanje svake 3 godine.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije