Važnost cinka za muško zdravlje

Važnost cinka za muško zdravlje

Važnost cinka za muško zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 28.05.2011.
  • Broj pregleda: 12.587
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako često jedete procesiranu hranu, onda sigurno ne dobivate dovoljno cinka, jer procesirana hrana sadrži malo cinka i aditive koji uzrokuju iscrpljivanje cinka u tijelu. Unos hrane na bazi soje, dodaci željeza, kravlje mlijeko i mekinje također ometaju apsorpciju cinka.

Vegetarijanska prehrana ima malo cinka i vegetarijancima se preporuča uzimanje dodataka cinka kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Cink možemo naći u hrani kao što je nemasna govedina, riba, orašasti plodovi, perad, žitarice, voće poput banana i avokada, povrće kao što je cvjetača, krastavci, slatki krumpir, špinat, i nemasni mliječni proizvodi.

Za cink se često kaže da je bitan element u tragovima, iako je on u osnovi metal. Male količine ovog elementa su dovoljne za ljudsko zdravlje. Cink se koristi u liječenju raznih zdravstvenih problema i prevenciji nedostatka cinka. Koristi se za liječenje usporavanja rasta u djece, akutne dijareje i sporog zacjeljivanje rana.
Pomaže u jačanje imunološkog sustava, pruža olakšanje kod uobičajene prehlade i rekurentne infekcije uha. Pomaže u sprječavanju respiratornih infekcija u donjem dijelu pluća. Cink se također koristi za liječenje malarije i drugih bolesti uzrokovanih raznim parazitima.

Cink se također koriste za liječenje zujanja u ušima, ADHD-a ili poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, Crohnove bolesti, ozljeda glave, Downova sindroma, Alzheimerove bolesti, peptičkog ulkusa, debljanja i poremećaja prehrane, poput anoreksije. Cink se prvenstveno koristi za liječenje seksualnih zdravstvenih probleme kao što su benigna hiperplazija prostate, erektilna disfunkcija i muška neplodnost.

1. Broj spermija

Važna karakteristika cinka je da je odlučujući faktor za kvalitetu sperme kod muškaraca. Časopis Fertility and Sterility je objavio istraživanje provedeno na skupini kineskih muškaraca gdje se utvrdilo da niske koncentracije cinka utječu na kvalitetu spermija. Druga studija u istom časopisu donosi da su muškarci koji su uzimali dodatak cinka povećali pokretljivost i broj spermija.

2. Zdravlje prostate

Cink igra važnu ulogu u zdravlju prostate. Niska razina cinka u muškaraca rezultira većim rizik od karcinoma prostate. Većina malignih stanja prostate je uzrokovano niskim razinama cinka. Dodatak cinka smanjuje povećanje prostate u velikoj mjeri.

Cink povećava proizvodnju testosterona koja pomaže povećati muški libido, pokretljivost i broj spermija. Nedostatak cinka uzrokuje pad razine testosterona pogotovo kod starijih muškaraca.

Cink je vrlo važan za opće i seksualno zdravlje. Prehrana treba sadržavati dovoljne količine ovog elementa u tragovima. Proteini sadrže velike količine ovog minerala, a crveno meso je dobar izvor cinka.

Vegetarijanci mogu apsorbirati cink iz hrane kao što je slanutak, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, orasi, grah, sjemenke sezama, pšenične klice. Muškarci trebaju oko 11mg cinka dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije