Simptomi niske razine testosterona

Simptomi niske razine testosterona

Simptomi niske razine testosterona
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Testosteron je hormon kojeg proizvodi tijelo. Kod muškaraca se većina testosterona proizvodi u testisima, a testosteron je odgovoran za stimulaciju proizvodnje sperme i seksualne želje, izgradnju mišićne i koštane mase. Kako muškarac stari, tako se smanjuje proizvodnja testosterona. Smanjenje testosterona uzrokuje nastanak niza simptoma, a može doći i do komplikacija. Simptomi niske razine testosterona se često pogrešno protumače kao znakovi procesa starenja.

Što je niska razina testosterona?

Niska razina testosterona se dijagnosticira kada je razina testosterona niža od 300 nanograma na 1 decilitar. Andropauza, smanjenje proizvodnje testosterona, se na neki način može usporediti s menopauzom kod žena. I dok žene osjećaju drastični pad razine estrogena u određenoj dobi, kod muškaraca se pad razine testosterona događa postupno. Ako se pad razine testosterona događa brže nego što bi trebao, dolazi do nastanka niza simptoma.

Smanjena želja za seksom

Testosteron igra ključnu ulogu u muškarčevom libidu. Starenjem većina muškaraca osjeća smanjenje seksualne želje. Kod muškaraca s niskom razinom testosterona, smanjenje seksualne želje se događa naglo i najčešće se primijeti. Tijekom seksualnog odnosa, niska razina testosterona može otežati postizanje orgazma.

Poteškoće u postizanju erekcije

Testosteron potiče seksualnu želju i erekciju. Iako testosteron nije jedini odgovoran za postizanje erekcije, on stimulira receptore mozga da proizvode molekule koje potiču erekciju. Niska razina testosterona može uzrokovati razna stanja koja otežavaju postizanje erekcije, uključujući pretilost, dijabetes i aterosklerozu.

Nizak volumen sjemena

Testosteron igra važnu ulogu u proizvodnji sjemena, tekućine koja pomaže u pokretljivosti spermija. Vrlo je jednostavno: što je razina testosterona veća, proizvodnja sjemena je također veća. Muškarci s niskom razinom testosterona uglavnom primijete smanjenje volumena sperme tijekom ejakulacije.

Gubitak kose

Testosteron je odgovoran za velik broj tjelesnih funkcija, uključujući rast vlasi. Gubitak kose je prirodan dio starenja za mnoge muškarce. Ipak, muškarci s niskom razinom testosterona mogu primijetiti gubitak kose na području lica i tijela, ne samo tjemena.

Umor i manjak energije

Muškarci s niskom razinom testosterona osjećaju ekstremnu razinu umora i smanjenje razine energije. Ako ste većinu vremena umorni, bez obzira na količinu sna, ili ste primijetili da vam je teže pokrenuti se i motivirati za vježbanje, moguće je da se radi o niskoj razini testosterona.

Gubitak mišićne mase

Kako testosteron igra važnu ulogu u izgradnji i jačanju mišića, tako niska razina testosterona može uzrokovati gubitak mišićne mase i slabljenje mišića, naročito onih na području ruku, nogu i prsa. Muškarci koji žele vratiti mišićnu masu će primijetiti da je to u ovom razdoblju znatno teže nego što je bilo prije, i to zbog niske razine testosterona.

Povećanje postotka masti u tijelu

Ako vam smanjenje mišićne mase ne predstavlja problem, trebate se zabrinuti oko povećanja postotka masti u tijelu. Iako znanstvenici još uvijek nisu otkrili točan razlog, pretpostavljaju da se također radi o smanjenju razine testosterona u tijelu. Naime, snažni mišići će sagorijevati masti i kalorije čak i u stanju mirovanja. Stoga, ako se mišićna masa smanji, smanjit će se i sagorijevanje masti i kalorija, što uzrokuje povećanje postotka masti u tijelu.

Smanjenje koštane mase

Osteoporoza je stanje za koje se smatra da se javlja samo kod žena. Ipak, muškarci s niskom razinom testosterona također mogu primijetiti slabljenje kostiju. Testosteron je važan za izgradnju i jačanje koštanog tkiva. Muškarci koji godinama imaju nisku razinu testosterona imaju znatno veći rizik od frakture kostiju, naročito na području kukova, stopala, bokova i  rebara.

Promjene raspoloženja

Žene uglavnom primijete česte promjene raspoloženja tijekom menopauze, kada u njihovim tijelima pada razina estrogena. Muškarci s niskom razinom testosterona osjećaju slične simptome. Testosteron sudjeluje u raznim tjelesnim funkcijama i održavanju zdravlja raznih dijelova tijela, uključujući i psihičko zdravlje. Znanstvenici su ustanovili da muškarci s niskom razinom testosterona imaju veći rizik od nastanka depresije i manjka koncentracije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije